Skattesmäll hotar co-working

Co-working och aktivitetsbaserade kontor får inte längre lägga på eller dra av moms. Fastighetsägarnas skattejurist kommenterar och hjälper dig att hantera reglerna.

Skatterättsnämnden har ändrat de ekonomiska förutsättningarna för co-working och aktivitetsbaserade kontor. I ett förhandsbesked anser nämnden att i princip alla företag med delade arbetsplatser ska vara undantagna från moms.

Effekten blir att företag inom co-working och fastighetsägare som hyr ut till dessa företag inte längre kan dra av moms på drift, underhåll eller investeringar. Det riskerar bland annat leda till att de här hyresgästerna sägs upp eller får kraftigt höjda hyror.

Beskedet är överklagat
– Det går ju inte att driva verksamhet som co-working om du inte kan momsa lokalen. Det blir en omöjlighet, säger Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna.

Förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden är överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen. Men Ulla Werkell konstaterar att beskedet gäller tills ny dom kommer.

– Förhandsbeskedet kom i november och blev överklagat innan jul, så det kommer en dom i år, men om det blir i vår eller till hösten är svårt att säga.

Skattejuristens råd
Hur ska fastighetsägare agera fram tills domen kommer? Ulla Werkell ger rådet att ta kontakt med Skatteverket och fråga om det är möjligt att få anstånd tills frågan är avgjort.

– Jag skulle vända mig till Skatteverket och säga att vi förstår att vi måste följa beskedet, men vi vill vänta tills frågan är slutligt avgjord, säger Ulla Werkell och tillägger;

– Man ska också tänka sig för både en och två gånger innan man tecknar ett nytt kontrakt, så att man tar höjd för vad som händer om det här förhandsbeskedet står sig och det inte kommer en lagändring. Då måste man fundera på vad man ska göra och om man ska göra något annat än det som man har planerat. Det är oerhört stora investeringar som görs och blir de helt plötsligt 25 procent dyrare så blir det en helt annan kalkyl.

Tio års moms
Om förhandsbeskedet står sig kan fastighetsägare eller företag inom co-working bli tvungna att betala tillbaka en del eller all moms som dragits av de senaste tio åren. Det senare gäller om Skatteverket slår fast att domen inte innebär någon ändring av reglerna.

Momsreglerna har redan idag många negativa konsekvenser, både för fastighetsbranschen och hyresgästerna.

Till exempel är det svårt att hitta lokaler med rimlig hyra för momsbefriade verksamheter, till exempel skolor, vårdinrättningar och idrottsföreningar eftersom fastighetsägare tvingas ta ut högre hyror för att kompensera för uteblivna momsavdrag.

Upp till politikerna
Fastighetsägarna protesterar och har drivit frågan om en lagändring mycket aktivt det senaste året tillsammans med Riksidrottsförbundet och Svenskt näringsliv.

– Vi fick ett positivt bemötande oavsett partipolitisk färg från ledamöterna i Skatteutskottet. Det här är inte en partipolitiskt kontroversiell fråga eftersom det även drabbar andra verksamheter, till exempel föreningar. Vi har också pratat med Skatteverket och de ser inga problem med att släppa vissa förutsättningar som krävs för att få momsa.

Det går alltså att ändra lagstiftningen på ett sånt sätt att fastighetsägare och hyresgäster skulle slippa hela den här problematiken. Men det kräver att politikerna agerar.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Fakta och länkar

Skatterättsnämndens förhandsbesked gäller ett co-working-bolag som har tre typer av medlemskap:

Medlemskap 1 är ett personligt medlemskap som ger tillgång till kontoret 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

Medlemskap 2 är ett icke personligt medlemskap anpassat för företag. Detta medlemskap är anpassat för företag med flera anställda som vill dela på ett medlemskap och som ger tillgång till kontoret 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan.

Medlemskap 3 är ett personligt medlemskap som ger tillgång till lokalerna i form av ett dagspass om 5 eller 10 timmar mot en avgift.

Skatterättsnämnden anser att bolaget huvudsakligen erbjuder sina kunder tillgång till lokal genom medlemskapen. Övriga tjänster anses underordnade. Därför anser nämnden att medlemskap 1 och 2 ska vara momsbefriade och medlemskap 3 momsbelagt.

För att fastighetsägaren ska kunna lägga moms på lokaluthyrning krävs att:

  • Hyresgästen driver en momspliktig verksamhet i lokalen.
  • Uthyrningen avser en avgränsad yta.
  • Uthyrningen är stadigvarande, som regel ett år eller mer.
  • Om fastighetsägaren hyr ut till ett bolag som driver sådan verksamhet som beskrivs i förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden, det vill säga en ur momssynpunkt blandad verksamhet i en lokal som inte är avgränsad – kan lokalen momsbeläggas men hyresgästen kan endast lyfta en liten del av momsen på sin hyra. Om bolaget endast driver sådan verksamhet som beskrivs i fall 1 och 2 faller momsplikten för hela lokalen.

Källa: Fastighetsägarna

 

Skatterättsnämndens förhandsbesked

Fastighetsägarnas rapport ”Coworking-kontor, en exponentiell trend”

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega