Logga in  |  Annonsera  |  Tipsa oss  |  Om oss  |  Kontakt

Rätt att avhysa störande hyresgäst

Huge Bostäder i Huddinge gjorde rätt som sa upp hyreskontraktet med en hyresgäst som upprepat skrämde, störde och anmälde sina grannar till störningsjour, polis och socialen. Det slår Svea Hovrätt fast i ett beslut.

Huge ville bli av med hyresgästen med hänvisning till att hen utsätter närboende för störningar som skäligen inte bör tålas och inte heller iakttar vad som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten.

Följt efter och filmat grannar
Hyresgästen har vid upprepade tillfällen skrikit åt sina grannar och knackat på deras dörrar även nattetid. Det förekommer också att hon följt efter och filmat sina grannar med mobilkamera så att de blivit skrämda och känt sig förföljda. Många barn har blivit så rädda att de inte längre vågat leka ensamma ute i parken.

Bombardemang av sms och mejl
Hyresgästen har också bombarderat bostadsbolagets kund- och fastighetsvärdar med hundratals sms och e-postmeddelanden och även vid ett flertal tillfällen anmält sina grannar till polis och socialtjänst på olika grunder.

Åsidosatt sina förpliktelser
Hyresnämnden gick på Huges linje och ansåg att hyresgästen åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att hyresavtalet skäligen inte borde förlängas, men hyresgästen överklagade beslutet till hovrätten som nu alltså fastställt beslutet.

Bör inte tålas
Hovrätten konstaterar bland annat att enbart de obefogade anmälningarna mot grannarna utgör störningar i hyresrättslig mening som omgivningarna inte skäligen bör tåla. Redan vid dessa förhållanden har hen åsidosatt sina förpliktelser i för hög grad.

Hyresgästen har erbjudits en ny lägenhet på ett serviceboende.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Ladda ned och läs domen här

Bli den första att kommentera "Rätt att avhysa störande hyresgäst"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega