Uppsala Skolfastigheter prickas för upphandling

Uppsala kommuns skolfastighetsbolag krävs på 150 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift. Enligt Konkurrensverket har bolaget direktupphandlat it-tjänster på ett otillåtet sätt. Förvaltningsrätten i Uppsala ska nu avgöra frågan.

Konkurrensverket menar i sin ansökan till domstolen att Uppsalas kommunala skolfastighetsbolag, efter ett meddelande om så kallad frivillig förhandsinsyn, har ingått ett avtal om inköp av it-tjänster trots att bolaget saknade den möjligheten enligt upphandlingsreglerna.

I stället skulle en ny upphandling med föregående annonsering ha gjorts. Eftersom någon annonsering inte skedde var köpet en otillåten direktupphandling.

– Undantag ska tillämpas restriktivt och det gäller för upphandlande myndigheter att inte avstå från annonsering utan att noggrant bedöma omständigheterna i det enskilda inköpet, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Information om den otillåtna direktupphandlingen kom fram genom Konkurrensverkets omvärldsbevakning. Kontraktsvärdet av den otillåtna direktupphandlingen av it-tjänster uppgår till 2,1 miljoner kronor.

Konkurrensverket har nu beslutat att ta ärendet vidare till Förvaltningsrätten i Uppsala med kravet att Uppsala Kommun Skolfastigheter döms att betala 150 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Källa: Konkurrensverket

Se ansökan om upphandlingsskadeavgift här

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega