Så lyckades SSSB bromsa vägglössens framfart

I Lappkärrsberget har Stiftelsen Stockholms Studentbostäder lyckats minska antalet fall med vägglöss rejält efter att ha gått en kurs i skadedjursbekämpning hos Lexicon Fastighet.

Lappkärrsberget är ett av områdena i Stockholm där vägglössen snabbt spridit sig i studentbostäderna. Några av anledningar är att det sker många in och utflyttningar, att man bor trångt och byter möbler med varandra.

Vi träffar Edward Baaklini som arbetar som sanerare på Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB). Edward arbetar i Lappkärrsberget och situationen med vägglössen blev till slut ohållbar. Vägglössen gömmer sig i sängarnas resårbottnar eller bakom listerna.

– Vi har 8 500 lägenheter med stor in- och utflyttning. Ibland upp till 150 i månaden

Edward Baaklini.

Från fyra medarbetare till en
– Vi såg att vi hade ett stort problem och var väldigt tidiga med att våga prata om det. Något var tvunget att hända när vi var fyra medarbetare som dagligen tog hand om samtal, administrerade, informerade och sanerade där allt handlade om vägglöss.

Ni bestämde er för att gå en utbildning hos oss på Lexicon Fastighet (tidigare PLUS Utbildning). Hur hjälpte den utbildningen er?
– Genom utbildningen fick vi effektivare saneringsmetoder och förstod att vi behövde göra fler inspektioner. Men framförallt kunde vi ge tydlig information till hyresgästerna. Det har gett stor effekt och i dag är det bara jag som arbetar med vägglössen på Lappkärrsberget så vi är på rätt väg

900 fall har blivit 200
SSSB har lyckats bromsa spridningen av vägglöss bland sina bostäder och de senaste tre åren har antalet saneringar gått från 900 till cirka 200 fall i år.

– Vi sprider information till alla hyresgäster om vad de kan göra i förebyggande åtgärd, hur de ska tvätta och vad de ska göra före och efter en sanering. Vi försöker strypa den här spridningen tillsammans med våra hyresgäster, säger Edward Baaklini.

Edward anser att kiselpulver är mest effektivt i jakten på vägglössen då det torkar ut och till slut dödar de svårbekämpade skadedjuren.

Här för att stanna
Spridningen har avtagit något på Lappkärrsberget men generellt så syns ännu inte några tecken på att problemet minskar i landet. Tvärtom så börjar vägglössen att dyka upp på nya platser i samhället och sprider sig enkelt då vi är mer beresta och tar oss lättare över kontinenter med olika transportmedel som båtar, tåg, flygplan och långfärdsbussar.

– Nu har jag arbetat så länge med detta att jag kan till och med lukta mig till vägglöss, säger Edward och skrattar. Men eftersom vägglössen verkar vara här för att stanna så vi måste vara på vår vakt hela tiden.

Vi vet hur ni kan förebygga mot löss och andra skadedjur
Har ni problem med skadedjur? Småkryp, ohyra och skadedjur är i dag dessvärre ett ökande pro­blem i fastighetsförvaltningen och som inte alltid är så enkelt att få bukt med.
Läs mer på vår hemsida om hur vi kan hjälpa er 
Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Välj ett giltigt formulär