Årets fulaste byggnad lockar hyresgäster

Inga rostiga relationer mellan grannarna Diro Emmanuel Thierry, Caroline Skogh, Kerstin Andersson och MKBs husvärd Lars-Göran Nilsson. Foto: Johan Persson

Kvarteret Sofia i Malmö får Kasper Kalkon-priset som delas ut till årets fulaste byggnad. Men huset är MKB:s mest populära hus att flytta till.

Mitt emellan den lummiga parken, kanalen och de vackra sekelskifteshusen i Rörsjöstaden har ett nytt kvarter vuxit fram. I ett modernt hus med uppseendeväckande arkitektur finns nu 166 nya bostäder.

Kvarteret Sofia har sedan byggstart väckt stor uppmärksamhet i Malmö med sin omdiskuterade rostiga fasad, men faktum är att kvarteret Sofia var MKB:s mest populära hus att flytta till under 2018.

Insidan viktigare
Den 19 mars fick huset Kasper Kalkon-priset som varje år delas ut till årets fulaste byggnad.

– För oss är insidan det viktigaste, men det ska erkännas att vi i början tyckte att fasaden var ganska ful. Men den har tagit sig med tiden! Plattorna har ändrat färg och nu tycker vi att det är riktigt snyggt, säger Marcus Månsson och Caroline Skogh som sedan ett par veckor bor i en tvåa i Sofia.

”Förvandlas till vacker svan”
Emma Cedermarker, fastighetschef på MKB Fastighets AB, tackar för priset och skriver:

”Vi på MKB tycker att det är roligt att kvarteret Sofia fick priset! Vi är övertygade om att vår fula ankunge förvandlas till en vacker svan när cortenstålet i fasaden fått rosta klart. Sofia är en av MKB:s mest påkostade produktioner, där kvalitet och utformning har prioriterats. Och huset är faktisk oerhört populärt redan idag. Tusentals Malmöbor köade till de 166 lägenheterna. Aldrig tidigare har så många sökt lägenhet i ett enskilt hus hos oss.”

Mest populära huset
Fasaden i corténplåt skiftar färg och har idag en varm roströd nyans som minst sagt har satt Kvarteret Sofia på kartan.

Utformningen och uppmärksamheten i media har bidragit till att det snabbt blivit ett av MKB:s mest populära och eftertraktade hus. Lägenheterna varierar i storlek från ettor till femmor och unga singlar, pensionärer och barnfamiljer har här blivit goda grannar.

Bra täckning i plåtlådan
Kerstin och Björn Andersson har hunnit bo in sig. I december lämnade de en stor villa för en modern och lättskött trea med alla bekvämligheter. Det som lockade paret till stan var bland annat den moderna utformningen, den stora altanen, garageplats och hiss från källaren.

– Jag var rädd att ljuden från bussarna, brandbilarna och polisbilarna på Drottninggatan skulle störa men vi hör ingenting. När vi berättar att vi bor i kvarteret Sofia får vi ibland frågan ”Men! Har ni någon mobiltäckning i den plåtlådan?” Javisst har vi det! Dessutom tycker vi att det är ett vackert hus. Man måste ju bygga i sin tidsanda, säger Kerstin Andersson.

Källa: MKB

 

Fakta om Kasper Kalkon-priset
Initiativtagare till priset är organisationen Arkitekturupproret och vinnaren utses genom en omröstning på Facebook. Priset delas ut samma dag som Sveriges Arkitekter delar ut Kasper Salin-priset – ett av Sveriges äldsta och mest välkända arkitekturpris.