Testar ny fastighetsnära insamling av förpackningar

Foto: Cecilia Belfrage

Bostadsområdet Trädgårdsstaden i Borås testar ett nytt fastighetsnära insamlingssystem för förpackningsavfall. Målet är att göra det enklare att sortera så att mer kan återvinnas.

Boråsarna är bra på att källsortera, stadens invånare började sortera ut matavfall och brännbart redan på 1990-talet.

Nu när avfallsanläggningen ska moderniseras och regeringen har beslutat att alla hushåll i Sverige senast år 2025 ska ha fastighets- eller kvartersnära insamling av förpackningar och hushållsavfall testar Borås Energi och Miljö ett nytt insamlingssystem. Satsningen går under benämningen Sortera mera hemma.

Tio olika sorters avfall
Systemet har redan testats en tid i två villaområden och införs nu också på försök i bostadsområdet Trädgårdsstaden med 160 bostadsrättslägenheter.

Det består av åtta sopnedkast och åtta underjordiska behållare, samt två separata insamlingsbehållare för batterier och ljuskällor, som är samlade vid entrén till bostadsområdet. Övriga avfallssorter är matavfall, brännbart restavfall, pappers-, plast- och metallförpackningar, färgat och ofärgat glas samt tidningar.

Öppnas med nyckelbricka
De boende slipper ta bilen till en återvinningsstation. Sopnedkasten öppnas med hjälp av en digital nyckelbricka för att obehöriga inte ska kunna kasta saker.

– Med det nya insamlingssystemet blir det enklare att sortera och bli av med sitt avfall, säger Daniel Gröhn på Borås Energi och Miljö. Vår ambition är att mer avfall ska återvinnas till nytt material och nya produkter.

Rent och snyggt
Även Magnus Ivarsson på Mjöbäcks Entreprenad, som tillsammans med Cernera Fastigheter byggt det nya bostadsområdet, är nöjd med den nya lösningen.

– Det är en både snygg och ren lösning. Eftersom det mesta avfallet förvaras under jorden så att det hålls kylt även sommartid slipper man dålig lukt som man lätt kan få i ett soprum, säger han.

Inte dyrare
Enligt honom blir det nya insamlingssystemet inte dyrare än om man istället byggt fyra miljö-/soprum i området.

– Det krävs nog en viss storlek på bostadsområdet för att det ska bli kostnadseffektivt, säger Magnus Ivarsson som tycker att lösningen även fungerar i befintliga områden under förutsättning att det finns plats att ställa upp behållarna.

– Men det är väldigt yteffektivt eftersom merparten döljs under marken.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Läs mer om Sortera mera hemma-konceptet här

Foto: Magnus Ivarsson

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega