MKB testar miljövänlig tvätteknik

Miljötvättstuga på Nydala. Tvättar utan tvättmedel i kallt, avjonisetrat vatten. MKB:s Magnus Röman testtvättar i företagets nya miljötvättstuga. Foto: Gugge Zelander.

MKB:s Magnus Röman testtvättar i företagets nya miljötvättstuga. Foto: Gugge Zelander.

MKB Fastighets AB testar i bostadsområdet Nydala i södra Malmö en teknik där ett 70-tal hyresgäster får prova att tvätta med kallt vatten och utan tvättmedel.

I ett skåp finns en anläggning som filtrerar vattnet och avjoniserar det. När det avjoniserade tvättvattnet kommer i kontakt med textilerna i tvättmaskinen bryts jonbindningen mellan fibrerna och smutsen.
– Inget mer köp av tvättmedel och sköljmedel och dessutom tvättar maskinerna med kallvatten, säger Magnus Röman, projektledare på MKB Fastighets AB. Detta är något som vi är först i världen med att erbjuda.

Energibesparing
Att tvätta med kallvatten ger en stor energibesparing. Miljövinsten är större än att vattnet inte behöver värmas upp. Att tvätta utan tvättmedel och sköljmedel sparar miljön. Inga utsläpp, inga förpackningar som blir sopor och mindre risk för allergier.
– Vi vill medverka till ett ekologiskt hållbart Malmö, säger Magnus Röman. Genom att testa denna lösning hoppas vi hitta ett av de sätt som hjälper oss att nå våra högt ställda mål.

Följer och utvärderar
I sex månaders tid mäts elförbrukning, vattenförbrukning och kundnöjdhet.
– Detta är ett av två projekt med tvättrum i framkant som vi första halvåret mäter extra noga med kundenkäter och förbrukningsavläsare, säger Magnus Röman. I det andra tvättrummet har vi 30-gradigt vatten och maskiner som självdoserar biotekniskt framställt tvättmedel.

Prisad teknik
Tekniken som används för avjoniseringen av vattnet vann Malmö Clean Tech City Award 2016 och är framtaget av Swatab. Därefter sköljs smutspartiklarna ut med sköljvattnet vilket leder till att textilerna bli rena.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega