MKB utökar tvätt med kallvatten

Miljötvättstuga på Nydala. Tvättar utan tvättmedel i kallt, avjoniserat vatten. MKB:s Magnus Röman testtvättar.

MKB Fastighets AB:s pilotprojekt med tvätt i kallvatten utan tvättmedel och sköljmedel har varit framgångsrikt. Energianvändningen har minskat. Tekniken ska nu införas i ytterligare en tvättstuga.

– Det krävs mod att testa nya lösningar och för att möta utmaningen med klimatförändringarna behövs verkligen nytänkande. Den minskade energianvändningen i den aktuella tvättstugan är så pass intressant att vi har valt att utöka projektet, säger Jenny Holmquist, miljöstrateg på MKB Fastighets AB.

Avjoniserat vatten
Tekniken som används tvättar rent med hjälp av avjoniserat vatten. När vattnet kommer i kontakt med textilerna i tvättmaskinen bryts jonbindningen mellan fibrerna och smutsen.

Därefter sköljs smutspartiklarna ut med sköljvattnet vilket leder till att textilerna blir rena. Tekniken fungerar lika bra i kallt vatten.

Kräver kommunikation
MKB Fastighets AB har över 700 tvättstugor i sina fastigheter. Varje år görs det totalt 6 miljoner tvättar i dessa. De flesta av dem med vatten som är uppvärmt till 40 grader eller mer.

– Tekniken var redan testad gällande tvättresultat och miljömärkning. Vi ville studera om den minskade energianvändningen och om den skulle fungera i en helt vanlig tvättstuga. Det har den visat sig göra, kunderna har bokat och använt tvättstugan som vanligt. Men vi märker att ny teknik kräver mycket kommunikation så det kommer vi att arbeta vidare med, säger Magnus Röman, projektledare på MKB Fastighets AB.

Nästa steg
Målet med nästa del av projektet är att mäta om även energianvändningen vid tork minskar samt att utveckla kundkommunikationen kring introduktionen av detta nya sätt att tvätta.

Prisad teknik
Tekniken som används för avjoniseringen av vattnet vann Malmö Clean Tech City Award 2016 och är framtagen av företaget Swatab. Världsnaturfonden, WWF, har utsett tekniken till en innovation i deras Climat solver program.

Ladda ned projektsammanfattningen Tvätta utan tvättmedel här


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /www/webvol9/nl/z9a2ws8bxs1aj5a/forvaltarforum.se/public_html/wp-content/themes/mh_newsdesk_child/content-related.php on line 3