Här är förvaltningen med redan från start

Här är gänget som ser till att Enköpings Hyresbostäders nybyggen blir förvaltningsvänliga. Fr v Johan Jansson, Håkan Isberg, Christer Asp, Jennie Sahlsten, Henrik Lundin, Joakim Pettersson och Lena Pettersson.

När Enköpings Hyresbostäder bygger nytt är förvaltningen med och påverkar utformning och material redan från början. Bättre kvalitet, tid och pengar sparas och bättre arbetsmiljö är några av vinsterna.

Liksom på många andra håll rådde tidigare täta skott mellan projektavdelning och förvaltningsavdelningen även på Enköpings Hyresbostäder. Men i takt med att många nyanställdes på de båda avdelningarna ökade intresset för att samarbeta.

I dag har förvaltningen både rejäl insyn och påverkan i det projekt där Bahco Verktygs före detta kontor och verkstadsområde ska ge plats för bostäder och förskolor, trots att arbetet leds av projektavdelningen.

– Jag har sett så många dåliga konsekvenser i projekt där förvaltningen inte fått vara med att tycka till i förväg, säger bolagets tidigare vd Jennie Sahlsten (sedan 1 april vice vd på Erlandsson Bygg) och initiativtagare till nyordningen.

Bättre arbetsmiljö
Från början handlade det om att förbättra arbetsmiljön.

– Det finns många exempel på utrymmen där man inte tänkt till på hur arbetsmomenten ska utföras. Redan efter ett kort tag blev vi tvungna att bygga till ett rum där vattnet till bostadsområdet avhärdas eftersom det inte fanns plats att fylla på salt, säger Lena Pettersson, förvaltare på Enköpings Hyresbostäder. Sophantering är inte heller alltid genomtänkt ur arbetsmiljösynpunkt.

Sparar tid och pengar
Men det går även att spara tid och pengar på att välja rätt material från början och på så viss minska underhåll och underhållskostnader.

Jennie Sahlsten igen:

– Hyresnivån grundar sig på både produktions- och underhållskostnaden. Om vi kan minska det framtida underhållet kan produktionen få kosta lite mer genom att vi väljer smartare i produktionsskedet.

Exempel på osmarta val
Exemplen på tidigare osmarta val är många:

  • I ett område som stamrenoverades 2013 har bolaget redan tvingats börja byta ut undermåliga blandare.
  • I ett annat område valdes alltför tunga exklusiva entréportar som nu ständigt måste lagas. Dessutom behöver portarna behandlas med olja varje år.
  • Bänkskivor i kök som inte tål vatten.
  • Träräcken på balkonger som måste oljas varje år.

Viktigt med förvaltningens input
Johan Jansson är projektansvarig på Enköpings Hyresbostäder.

– Det säger sig självt att det går att spara både tid och pengar om man väljer en blandare som håller i tio år i stället för två. Och att behöva olja balkongräcken två gånger per år är huvudlöst, säger Johan Jansson, som också uppskattar det nära samarbetet med förvaltningen.

– Det är viktigt att vi får input från förvaltningen för att nå bästa resultat. Och det är också bra att förvaltningen är med löpande i projekteringsarbetet.

Partnering och projektstudio
Ombyggnaden av Bahco Verktygs område drivs som ett partneringsprojekt i samarbete med NCC. Det som är lite nytt är att projektet löpande drivs i en så kallad projektstudio i stället för traditionella projekteringsmöten. I projektstudion som hålls ungefär varannan vecka deltar alla parter, inklusive förvaltningen.

– Alla måste ha en representant på plats och vi arbetar oss kontinuerligt framåt i smågrupper i stället för att sitta i långa möten. Dessa möten är utmärkta tillfällen att bolla initialkostnader mot driftkostnader, säger Henrik Lundin på NCC.

Text och foto: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

För dig som vill veta mer om Enköpings Hyresbostäders arbete:
Johan Jansson 0171-62 58 29
Lena  Pettersson 0171-62 58 34

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega