Einar Mattssons nya uthyrningspolicy ska minska skuldfällor

Sedan nyår har Einar Mattssons en uppdaterad uthyrningspolicy. Istället för att nya hyresgäster ska ha 3,5 gånger hyran i inkomst vill man nu se till att personen har pengar att leva på – för att undvika att människor hamnar i skuldfällor.

Einar Mattsson tillämpar nya inkomstvillkor i sina fastigheter sedan första januari 2024. Efter att hyran är betald ska följande återstå i plånboken per månad (netto):

  • 9 700 kronor för en ensamstående vuxen (år 2024)
  • 16 100 kronor vid sammanräkning med medboende (år 2024)
  • 2 900 kronor per barn (år 2024)

Den som är huvudsökande ska alltså kunna betala hyra och sedan ha 9 700 kronor över varje månad, förutom eventuella tillägg för barn, för att klara inkomstvillkoret ensam.

I uthyrningspolicyn förtydligar man dessutom att inkomsterna ska komma från Sverige och att man, liksom tidigare, inte accepterar betalningsanmärkningar eller oreglerade skulder. Martin Fors är Fastighetschef på Einar Mattsson och berättar mer:

Varför har ni ändrat policyn?
– Vi uppdaterar vår uthyrningspolicy med jämna mellanrum för att det ska vara tydligt och begripligt för de som söker bostad. En flexiblare policy kan leda till bättre och enklare dialog med de bostadssökande.

Vilka är de större ändringarna?
– Den här gången har vi gjort några språkliga ändringar och bland annat moderniserat policyn avseende inkomst. I stället för att prata om 3,5 gånger hyran i inkomst handlar det om att man ska ha en stabil ekonomi som gör att du både kan betala hyran och ditt uppehälle. Det är vårt bidrag till att hjälpa människor till bostad men undvika skuldfällor.

Hela uthyrningspolicyn finns på Einar Mattssons webbplats.

Av: Marit Engstedt
marit.engstedt@förvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega