Genom att ställa krav på arbetsrättsliga villkor i upphandlingar minskar risken att skattemedel går till oseriösa aktörer och att människor utnyttjas. Upphandlingsmyndigheten har nu publicerat nya arbetsrättsliga villkor – för en schysstare bransch.
Arbetsrättsliga villkor handlar om lön, semester och arbetstid. Upphandlingsmyndigheten har nu publicerat reviderade arbetsrättsliga villkor för 11 olika yrkesgrupper som kan användas av de över 3 000 upphandlande organisationerna i Sverige, inom bland annat fastighetssektorn. Yrkesgrupperna finns i branscher såsom taxi, städ, tvätt och bygg där risken för oskäliga arbetsvillkor, och även arbetslivskriminalitet, bedöms vara stor.
– De företag som lämnar anbud i offentliga upphandlingar ska kunna lita på att de konkurrerar på lika villkor. Då ska det inte vara möjligt att dumpa priser genom oskäliga villkor för de som utför arbetet, säger, Frida Gabre.
Att bara ställa krav på arbetsrättsliga villkor räcker inte. Det är viktigt att kraven följs upp och att det blir konsekvenser om de inte tillämpas, informerar myndigheten i ett pressmeddelande.
Riskbedömningar inom fastighetsbranschen
Upphandlingsmyndighetens har gjort en sammanvägd bedömning i att det finns risk för oskäliga arbetsvillkor när offentliga kontrakt utförs inom följande yrkesgrupper eller tjänster som ofta upphandlas av fastighetsorganisationer:
- Byggarbetare
- Snöskottare på tak
- Måleritjänster
- Städtjänster
- Tvätteriarbetare
- Flyttjänster
Indikatorer som utgör riskbedömning
För att bedöma om det finns risker att en bransch arbetsrättsliga villkor sätts ur spel tittar myndigheten på vissa indikatorer. För till exempel städtjänster finns följande indikatorer:
- Utbildningsnivån för yrkesutövning är låg
utan eller med låga formella utbildnings- och kvalifikationskrav - Anslutningsgrad till kollektivavtal och dess efterlevnad är låg
- De flesta städföretag är mikroföretag och har nio anställda eller färre troligen med mycket låg kollektivavtalstäckning
- Förekomst av utstationerade arbetstagare
- Misstänkta lagöverträdelser med mera inom näringsverksamheten
- Förekomst av misstänkt undandragande av skatt
- Förekomst av långa underleverantörskedjor
Ställa krav på villkor
I offentliga upphandlingar är det möjligt, och i vissa fall obligatoriskt, att ställa krav på att villkoren ska vara på samma nivåer som de som finns i ett centralt kollektivavtal.
– Arbetsrättsliga villkor ska vara baserade på och i nivå med lägsta nivån i kollektivavtalen. Eftersom dessa ändrades i samband med avtalsrörelsen 2023 har vi under hösten reviderat villkoren och uppdaterat vår kriteriedatabas, berättar Frida Gabre, jurist på Upphandlingsmyndigheten.
Upphandlande organisationer är skyldiga att ställa arbetsrättsliga villkor i upphandlingar över tröskelvärdena om det vid en behövlighetsbedömning framkommer att det finns risk för att de som ska utföra arbetet kommer att få oskäliga arbetsvillkor.
Av: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se