Energiförvaltning ska spara energi och pengar

Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 000 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning, det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år.

Under de senaste 15 månaderna har Riksbyggen utbildat cirka 500 medarbetare över hela landet i tjänsten Energiförvaltning. Riksbyggens tjänst Energiförvaltning består av tre delar, energiutredning, energiförvaltning och genomförande av energiinvesteringar.

– Energiutredningen ger kunden ett gediget beslutsunderlag på fastighetens energistatus och vilka investeringar som är lämpliga att genomföra. Den innehåller även en 5-årsbudget som visar hur dessa investeringar påverkar kundens resultat- och balansräkning i positiv riktning, berättar Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Tjänsten energiförvaltning innebär att en energiingenjör analyserar och optimerar fastigheten vilket leder till att fastighetens energianvändning blir så låg som möjligt.

– Den potentiella energibesparingen för de 100 kunder vi hittills har identifierat är 50 000 000 kWh per/år. Vilket motsvarar ungefär energianvändningen för drygt 3 000 villor, berättar Göran Danling.

Den kostnad som de identifierade kunderna kan spara varierar från cirka 100 000 kronor per år upp till 2 miljoner beroende på storlek och energianvändning.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega