Regeringen föreslår stärkt skydd för hyresgäster

Regeringen har beslutat om en lagråds­remiss med förslag att stärka skyddet för hyres­gäster. Förslagen ger ett förbätt­rat skydd bland annat när hyres­fastig­heter missköts och när hyres­lägen­heter förstörs genom brand eller lik­nande händelse.

I dag saknar hyres­gäster skydd när en lägen­het har förstörts, såvida inte fastig­hets­ägaren själv erbjuder ett nytt hyres­kontrakt. Det före­kommer också att hyres­fastig­heter missköts på ett sätt som all­varligt drabbar de boendes trygghet och hälsa.

– Regeringen före­slår därför starkare skydd för hyres­gäster som befin­ner sig i utsatta situa­tioner. Hyres­gäster ska ha trygga och bra bostäder, säger justitie- och migrations­minister Morgan Johansson.

Misskötta fastig­heter är även en del av proble­met med social dumpning. Oseriösa fastig­hets­ägare köper upp otjänliga fastig­heter runtom i landet, ofta i kom­muner med minskande befolkning, för att sedan erbjuda hyres­kontrakt till personer som inte redan bor i den aktuella kommunen.

– Social dumpning är ett problem som vi måste komma till rätta med. Jag ser därför positivt på att hyres­nämnden före­slås få möjlig­het att ingripa mot oseriösa fastig­hets­ägare på ett tidigare stadium, säger civil­minister Lena Micko.

Regeringen föreslår bland annat:

  • att det införs en möjlig­het att ingripa mot brister i förvalt­ningen av hyres­fastig­heter på ett tidigt stadium, genom att hyres­nämnden kan vites­före­lägga fastig­hets­ägare att åtgärda bristerna,
  • att en hyres­gäst vars lägenhet förstörs genom brand eller liknande ska erbjudas ett nytt hyres­avtal av hyres­värden, förut­satt att det är skäligt,
  • att hyresgäster som får en väsent­ligt höjd hyra efter en reno­vering ska få för­bättrade möjlig­heter att ställa om till den nya hyran genom att den nya hyran ska kunna fasas in i ett lugnare tempo än vad som är fallet i dag och
  • att privat­personer som hyr ut ägda bostäder och bostads­rätter inte längre ska ha rätt att utan skäl säga upp ett tids­begrän­sat hyresavtal i förtid.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Lagrådsremiss: Stärkt skydd för hyresgäster

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega