Bostadsrätterna fyller 100 år!

Att gå samman och spara pengar för att köpa kol och kox, den tidens uppvärmningsmetod, var en av anledningarna till att Bostadsrätterna bildades för 100 år sedan. Under 2021 firar vi ett sekel som bostadsorganisation – och blickar framåt.

Vi fyller 100 år och det ska vi självklart fira. Följ med oss på resan från 60 föreningar i början av 1920-talet till nästan 9 000 medlemsföreningar i dag. Vår vision då var densamma som den vi har idag: att vara en oberoende organisation som tar tillvara medlemmarnas intressen.

– Den goda idén om ett bättre boende står sig än idag. Bostadsrätt innebär att människor går samman för att skapa det goda boendet, och att bilda en gemensam organisation gjorde detta lättare, säger Bostadsrätternas vd Ulrika Blomqvist.

Mycket av arbetet är sig likt genom åren även om formen och omfattningen har förändrats. Det går att dra paralleller: 1921 liksom 1981 handlade det om att motverka spekulation i bostadsrätter. Både 1928 och 1983 gällde det samköp av bränsle till föreningarna. Under 1930 och 1986 pågick arbete för att påverka bostadsrättslagstiftningen (det fortsätter vi med än idag). Sedan förra året 2020 handlar mycket i föreningarna om hur pandemin Covid-19 kommer att påverka bostadsrättsföreningen och intresset för ökad digitalisering växer.

Än idag behöver allt fler veta alltmer om bostadsrätt. Bostadsrättssverige växer i snabb takt och kunskapen om denna boendeform fortsätter att öka, både hos styrelserna och de enskilda medlemmarna.

– Även om den grundläggande idén är 100 år så visar det att våra goda råd är värdefulla – och vi är fortsatt relevanta. Genom vårt medlemskap erbjuder vi den allra viktigaste hjälpen, vilken är den oberoende rådgivningen där styrelserna får stöd av våra jurister, tekniker, ekonomer och bostadsrättsexperter, säger Ulrika Blomqvist.

Bostadsrätternas jubileum kommer att uppmärksammas i olika former under hela året. – På grund av rådande omständigheter har vi valt att skjuta fram vårt jubileumsevenemang till nästa år 2022, men vi kommer ändå att fira det på andra sätt under året, säger Karin Foors, marknadsansvarig på Bostadsrätterna.

Källa: Bostadsrätterna

Bli den första att kommentera "Bostadsrätterna fyller 100 år!"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega