Ny modell för framtidens idrottshall

För att öka rörelseglädjen för fler och bidra till en bättre folkhälsa har fem idrottsförbund i samarbete med White Arkitekter utvecklat ett konceptprogram för framtidens idrottshall.

Att kunna välja om man vill byta om i grupp eller mer avskilt. Att kunna läsa läxor, träffa vänner eller svara på några jobbmejl i idrottshallen före eller efter träningen. Att ha en avsedd plats för teori, peppning och reflektion.

Det kan snart bli verklighet när Gymnastikförbundet tillsammans med de största idrottsförbunden för inomhusidrott i samarbete med White Arkitekter idag lanserar konceptet Framtidens idrottshall.

Brist på idrottshallar
Det råder en stor brist på idrottshallar i Sverige, vilket är ett problem för folkhälsan. Redan innan pandemin var det bara två av tio barn som fick tillräckligt mycket motion. Samtidigt glöms idrott och rörelseglädje ofta bort när det planeras för nya bostadsområden.

Inom tio år behöver mer än tusen nya skolor byggas och till dem en stor mängd idrottshallar. Många av de hallar som finns idag byggdes under andra halvan av 1900-talet och är varken moderna eller ändamålsenliga längre.

Flerfunktionell lokal
Framtidens idrottshall ska planeras och utformas för rörelseglädje, volymeffektivitet och flerfunktionalitet. Den ska vara en lättillgänglig och inkluderande plats för rörelse och gemenskap likväl som för möten och vardagsliv.

– Den breda dialogen mellan idrottsförbund, arkitekter, unga, föräldrar och kommuner har gett ett kreativt och väl förankrat koncept. Vi hoppas nu att det ska byggas många innovativa och volymeffektiva idrottshallar som stimulerar till mycket rörelse, säger Daniel Glimvert, projektledare för Framtidens idrottshall.

Källa: Gymnastikförbundet

Läs hela rapporten om konceptprogrammet Framtidens idrottshall

 

Fakta om Framtidens idrottshall

Koncepthandlingen har tagits fram av Sveriges fem största förbund för inomhusidrott (Basketboll-, Gymnastik-, Handboll-, Innebandy- och Volleybollförbundet) i samarbete med White Arkitekter.

Projektet delfinansieras av Riksidrottsförbundet med stöd från White Arkitekters forsknings- och utvecklingsavdelning White Research Lab.

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega