HMK vill ha tidsfrist redan i årets hyresförhandlingar

Hyresmarknadskommittén, HMK, gick i går ut med rekommendationer till förhandlare i de allmännyttiga bostadsföretagen och Hyresgästföreningen. Syftet är att effektivisera de lokala förhandlingarna.

I våras lade regeringens förhandlingsledare Claes Stråth fram förslag på hur hyressättningen kan utvecklas.

En åtgärd var att införa tidsfrist i de årliga hyresförhandlingarna. De kommer införas våren 2017 i den gemensamma centrala rekommendationen till förhandlingsordning som finns mellan bransch- och intresseorganisationen Sabo och Hyresgästföreningen.

Tidsfrist redan i år
Men HMK rekommenderar att tidsfristen ska användas redan nu.

– Det känns tillfredsställande att vi nu gemensamt tar ytterligare steg för att utveckla arbetet med hyressättning. Ingen mår bra av ovisshet utan det är bra för både hyresgäster och fastighetsägare att vi kommer överens om hyresnivåerna inom en rimlig tid, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

– Det är viktigt för våra medlemsföretag att förhandlingarna inte dras i långbänk. Bolagen behöver i god tid kunna planera underhåll och andra nödvändiga åtgärder som ska genomföras kommande år, säger Anders Nordstrand, vd för Sabo.

Tre månader från yrkande till överenskommelse
Tidsfristen är på tre månader och löper från det första förhandlingsmötet då bostadsbolagets yrkande om ny hyresnivå presenteras.

För att ge ytterligare stöd till förhandlarna på respektive sida kommer Sabo och Hyresgästföreningen ta fram en guide för effektivare hyresförhandlingsprocess.

Hyresmarknadskommitténs brev till förhandlarna

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega