Rådgivning om energi och klimat skärs ner

Den antagna statsbudgeten för 2019 innebär att planerade satsningar inom energi- och klimatrådgivningen måste avbrytas.

Den statsbudget för 2019 som röstades igenom av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna innebär att den planerade ökningen av medel för energi- och klimatrådgivning uteblir.

De direkta konsekvenserna är att beslut inom den så kallade utökade energi- och klimatrådgivningen återkallas och inga nya projekt beviljas fram till 2020.

Inom den grundläggande energi- och klimatrådgivningen återkallas outnyttjade medel från 2018 från vissa redan fattade beslut, skriver Energimyndigheten.

Elva projekt stoppas
Sammantaget berörs 20 projekt av neddragningen av den utökade energi- och klimatrådgivningen, varav 11 stoppas och 9 aldrig påbörjas.

– De projekt som stoppas eller inte blir av är av karaktären mer nischade frontinsatser, säger Morgan Dahlman, programansvarig på Energimyndigheten. Bland annat stoppas ett projekt för att få bort uppvärmning med olja samt ett annat för att öka beställarkompetensen hos dem som ska renovera.

Inom den ordinarie energi- och klimatrådgivningen återkallas utbetalat stöd som inte använts under 2018. Förändringen berör cirka 160 av 285 kommuner och 9 av landets 15 energikontor.

Åtgärder med minst påverkan
– Vår sammanvägda bedömning är att dessa åtgärder är de som får minst påverkan på den kommunala energi- och klimatrådgivningen som helhet. Förändringarna kommer också att påverka vårt fortsatta arbete inom detta område, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Energimyndigheten har sedan årsskiftet utrett vilka åtgärder som är rimliga och möjliga att göra med hänsyn till faktorer som budgetens inriktning, juridiska ramar och påverkan på verksamheten i sin helhet.

Under utredningen har Energimyndigheten även haft avstämningar med företrädare för Energikontoren Sverige och organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Alternativt stöd
I nästa steg kommer Energimyndigheten att stötta med vägledning för energi- och klimatrådgivningen utifrån den nuvarande situationen, och även hjälpa till med att titta på alternativa utlysningar och stöd.

– Dessutom har vi ett brett kontaktnät där det kan finnas möjligheter till andra lösningar, vilket vi gärna bidrar med så att denna viktiga verksamhet inte ska stanna av, säger Tobias Lund, chef för Energimyndighetens enhet resurseffektivt samhälle.

Källa: Energimyndigheten

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega