Dubbelt så många solceller i Gårdsten

gårdsten

Åtta hus på Saffransgatan och Timjansgatan i Gårdsten får solceller på taken.

Redan 2005 prisade FN Gårdstensbostäders satsning på Solhus. Nu fördubblar bolaget kapaciteten för solceller.

Gårdstensbostäder går nu vidare i sin satsning på solenergi. Den nya etappen ”Solhus 5” innebär att åtta hus i Norra Gårdsten ska få solceller på taken. Satsningen finansieras av bidrag från staten via Länsstyrelsen och investering från Framtidenkoncernen.

– Detta är ett naturligt led i vårt hållbarhetsarbete, säger Gårdstensbostäders VD Michael Pirosanto. Sedan tidigare har vi byggt både solfångare för varmvatten, solfjärrvärme och solceller för elproduktion. Idag får cirka 1 000 bostäder el, vatten och värme från solen. Och nu växlar vi upp.

Snabbt igång med solenergi
Gårdstensbostäder bildades 1997 av Framtidenkoncernen i syfte att vända utvecklingen i Gårdsten, som då var ett av Sveriges mest eftersatta områden. För att åstadkomma detta lades stor vikt vid hållbarhetsfrågor, både sociala och ekologiska.

Arbetet mot gröna Gårdsten startade direkt. Redan 2000 – bara tre år efter att bolaget bildades – var det inflyttning i Solhus 1.

Då var det solfångare för varmvatten som installerades. Efter att i flera år byggt solceller som producerar el, fördubblas nu kapaciteten från 555 kW till 1116 kW.

Goda förutsättningar
Solhus 5 innebär att åtta av sjutton hus på Saffransgatan och Timjansgatan i Norra Gårdsten ska få solceller på taken.

Satsningen medför en investering på cirka 16,8 Miljoner kronor, varav 5,8 miljoner är statligt stöd från Länsstyrelsen och cirka 11 miljoner kommer från Framtidenkoncernens investeringar i Gårdsten.

Ulf Östermark, hållbarhetschef på Framtidenkoncernen, berättar att Sveriges största allmännytta nu investerar 140 miljoner i solceller på fem år.

– Det gäller både nyproduktion och befintligt bestånd, som i Gårdsten. Äntligen är förutsättningarna för solceller så goda att vi kan satsa rejält utan att behöva höja hyran, säger Ulf Östermark.

En viktig satsning
Michael Pirosanto, vd för Gårdstensbostäder, är så klart glad över koncernens stöd:

– Vi uppskattar Länsstyrelsens och Framtidenkoncernens beslut, självklart. Solcellssatsningen är en hörnsten i arbetet för ett grönare Gårdsten. Dessutom är det ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb hittills med Solhus 1 – 4.

Kvitton på framgångsrikt miljöarbete har i och för sig Gårdstensbostäder erhållit tidigare. Redan 2005 fick Gårdstensbostäder World Habitat Award av FN för Solhus 1. Priset delas ut varje år till två projekt, ett på norra och ett på södra halvklotet.

Gårdstensbostäders Solhus i siffror

Notera att kilowatt per kvadratmeter ökar. Detta beror på solcellernas ökande effektivitet; det blir fler watt per kvadratmeter.

Tidsperiod Total kapacitet Total yta solceller
Totalt Installerade tom 2018-02-27 555 kW 3 028 m2
Totalt under arbete 141 kW 392 m2
Totalt planerade norra Gårdsten 420 kW 2 796 m2
Totalt 1 116 kW 6 216 m2

Källa: Gårdstensbostäder

 

 

 

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega