Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Premiär för allmännyttig städapp

Hur städar man råa betonggolv? Och vad är bäst till toaletter: sanitetsmedel eller allrengöringsmedel? Svaren finns i Sabos nya städapp – städkursen i digitalt fickformat.

Appen innehåller en grundläggande kurs om den vardagliga städningen av trapphus, tvättstugor, källarutrymmen och andra gemensamma utrymmen i fastigheter.

Kursen är uppdelad på 36 korta avsnitt fördelade över fem dagar, där varje dagsetapp tar fem–tio minuter. Hela utbildningen är alltså avklarad på mindre än en timme.

Lätt till hands
Genom app-formatet blir utbildningen lättillgänglig, understryker Patrizia Finessi, Sabos miljöexpert.

– Du har den ju bokstavligen i fickan och kan utbilda dig i den takt du hinner. Alla har ju en mobiltelefon idag.

Över 100 bilder
Informationstexterna i appen stöds av 110 instruktiva bilder och 25 självkontrollfrågor med klickbara svarsalternativ. Facit och respons dyker upp i uppmuntrande rutor.

– Pedagogiken bygger på att skapa en positiv stämning. Meningen är att det ska kännas roligt, så att det blir ett trevligt och bra arbetsverktyg för dem som städar, säger EvaHanna Wittrin, projektledare på Sabos enhet för utbildning och konferens.

Examen och repetition
Efter alla kursmoment följer ett examensprov. Både lektionerna och de rätta svaren på frågorna finns dock fortfarande tillgängliga för deltagaren under ett år.

Appen innehåller också ett litet bibliotek med grundläggande städmetoder och städfakta kring olika golvmaterial.

– Man kan alltså gå in i appen när och var som helst för att repetera och fördjupa sin kunskap, konstaterar Patrizia Finessi.

Fördjupad kunskap i handbok
För den som söker ytterligare fördjupning finns handboken Rena Hus, som appkursen baseras på.

Boken vänder sig till alla som har yrkesmässig kontakt med städning i flerbostadshus – städare, städledare, entreprenörer, inköpsansvariga, förvaltare, fastighetsskötare med flera.

Medlemmar i Sabo har även möjlighet att ladda ner särtrycket Metodbeskrivningar för städning i flerbostadshus, där olika städmoment beskrivs steg för steg och i ord och bild.

Källa: Sabo

Läs mer om städhandboken Rena Hus

Kort om Sabo
SABO är bransch- och intresseorganisation för drygt 300 allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Tillsammans äger och förvaltar medlemmarna drygt 800 000 bostäder. Företagen är lokalt och nationellt mycket viktiga aktörer på den svenska bostadsmarknaden.

 

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega