Första städroboten på svenskt sjukhus

Madelene Moritz och Brook Cresswell på ISS är certifierade robotförare och får köra städroboten i sjukhusmiljö.

Sveriges första städrobot som städar sjukhus jobbar på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Den 3 oktober tog ISS sin och landets första intelligenta städrobot för sjukhusmiljö i bruk på sjukhuset. Den miljövänliga roboten skurar rent med bara vatten och kan hålla 99 olika städområden i minnet.

ISS utvecklar sitt kontrakt med Akademiska sjukhuset med införandet av städroboten som nu hjälper till att hålla golven rena i kulvertar och korridorer med jämn hastighet, exakt avvägd för att göra så rent som möjligt.

Den intelligenta roboten ska bidra till mer effektiv städning i sjukhusmiljön – den viktigaste faktorn för att undvika vårdrelaterade sjukdomar hos patienterna.

Inget slarv
Kulvertarna på Akademiska sjukhuset har en sammanlagd golvyta på 8 000 kvadratmeter, och den ytan ska städas varje dag. Eftersom roboten är programmerad att följa samma rörelsemönster varje gång ska rengöringen bli densamma vid varje tillfälle. Om något hinder dyker upp kör roboten runt det och lägger positionen på minnet, för att senare återvända och rengöra den ytan.

Städroboten har testats under våren och införts enligt ett schema som gör att dess turer inte krockar med andra schemalagda transporter i kulvertarna.

När roboten körs arbetar den självständigt i upp till två timmar, innan vattnet i den måste bytas; batteriet måste också bytas efter tre timmars drift. ISS har nu tre certifierade superanvändare som sköter om roboten och förflyttar den mellan de olika städområdena.

Mogen teknik
Leif Persson, tjänsteansvarig för städ inom ISS Sverige, ser städroboten RA 660 Navi som en viktig del i ISS innovations- och utvecklingsarbete:

– Nya lösningar dyker upp i snabb takt och nu är tekniken tillräckligt mogen för att våra högt ställda krav ska kunna uppfyllas. Inom ISS utvecklar vi ständigt våra städtjänster mot ökad ergonomi och ekonomi. Vi utvärderar och följer kontinuerligt upp hur ny teknik kan bidra till de förbättringarna. När människa och maskin samarbetar på bästa sätt kan vi ta våra tjänster till en ny nivå.

Ren miljö viktigast
För Christian Johansson, kontraktschef Sjukvård, ISS, är robotstädning ett naturligt steg i ISS utveckling av effektiva städtjänster med mätbart goda resultat:

Den nya tekniken välkomnas av Sofia Holmquist, städ- och vaktmästericontroller på Akademiska sjukhuset:

– Vi vill gärna vara med och ligga i framkant på det tekniska området, även när det gäller städning, och den här roboten är ytterligare ett steg i den riktningen, säger Sofia Holmquist och tillägger;

– Det viktigaste för oss är ju att miljön på sjukhuset är så ren som möjligt och det känns väldigt kul att vi tillsammans med ISS är först i Sverige med att använda innovativ robotteknik för att uppnå det.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega