Så stoppar du legionella

kyltornI fjol dog fyra personer som smittats av legionella från ett kyltorn i Kista. Miljöinspektör Charlotte Larsson ger dig råd om hur nya utbrott kan förhindras.

I Kista var det vattendimma från ett kyltorn på ett tak som smittade totalt åtta personer. Men legionella kan också spridas via varmvattenledningar, varmvattenberedare och luftkonditioneringssystem.

Att hitta smittkällan i Kista var svårt. Eftersom kyltorn inte är tillstånds- eller anmälningspliktiga saknade Miljöförvaltningen i Stockholms stad kunskap om var de finns och hur många de är.

charlotte Larsson

Charlotte Larsson

Fastighetsägarens ansvar
Miljöinspektör Charlotte Larsson på Miljöförvaltningen i Stockholms stad konstaterar att det är fastighetsägarens ansvar att sköta egenkontrollen.

Hon uppmanar de som förvaltar ett kyltorn i Stockholms stad att höra av sig till henne eftersom hon gör en inventering. Se hennes kontaktuppgifter under artikeln.

Nedanför artikeln finner du också råd om vad som är viktigt att tänka på för att förebygga legionella i kyltorn och andra vattensystem.

Vilket är främsta orsaken till legionella i kyltorn? Är det bristande utformning av kylsystem, otillräcklig övervakning av vattenbehandlingen eller outsourcing där driftentreprenörer inte skött sig?

– Jag har inte riktigt kännedom om hur det ser ut i stort. Men jag misstänker att det är otillräcklig egenkontroll, vilket i sig kan ha många orsaker, bland annat bristande kunskap hos fastighetsägare eller förvaltare om hur de ska skötas, svarar Charlotte Larsson.

Vilka regler gäller?
– Det finns inga tydliga regler eller riktlinjer om hur man ska sköta ett kyltorn. Däremot så har de som arbetar med skötsel och egenkontroll av kyltorn säkert erfarenhetsmässig kunskap om vad som krävs beroende på storlek och användningsområde för kyltornet, så att det går att utforma tydliga branschregler.

Miljöborgarrådet i Stockholms stad, Katarina Luhr, kräver anmälningsplikt för kyltorn. Vilka åtgärder vidtar Stockholms stad i väntan på att regeringen ändrar lagen?
– Jag har fått i uppdrag att påbörja en inventering. Vi kommer också att starta ett nätverk för att hjälpa de andra kommunerna i länet att göra detsamma.

I vilken typ av byggnader finns kyltorn som kan ha legionella?
– Det kan finnas i alla möjliga typer av byggnader, till exempel kontor, centrumanläggningar och olika industrier.

Hur vanligt är det med legionella i olika vattensystem?
– Det är ganska vanligt med legionella i vattenledningar, men trots allt ganska ovanligt att människor ändå insjuknar i legionärssjuka. Det finns en gammal utredning som har gjorts där man tog prov i olika vattensystem.

Utredningen hittar du här

I vilket vattensystem är risken för smitta störst?
– De flesta som smittats av legionella har smittats av varmvatten i vattenledningar.

Folkhälsomyndighetens information om Legionella

Vad kan fastighetsägare göra för att förebygga legionella?
– För bostadsfastigheter gäller det att ha koll på temperaturerna i vattensystemet, inte bara i undercentralen då man kan missa att det kanske inte är cirkulation i alla delar av systemet, att det inte finns några blindledningar och sällan eller aldrig använda tappställen som i praktiken är blindledningar.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Viktigt att tänka på för att förebygga legionella i kyltorn

  • Placeringen av kyltornet, med tanke på närhet till vistelsemiljöer och hur spridningen kan ske.
  • Att inte återanvända vatten som kan innehålla bakterier.
  • Att använda droppavskiljare på kyltorn, som förhindrar att luften för med sig vattendroppar.
  • Att ta prover, stänga av och rengöra regelbundet samt följa de allmänna råd som finns om hur detta ska göras.

Källa: VVS-Forum

 

Förhindra att legionella sprids i bostadshusets varmvattensystem

För att förhindra att legionellabakterier växer till i vattenledningarna gäller det bland annat att system och ledningar är rätt utformade och att varm- respektive kallvatten håller rätt temperatur.

  • Installationer för varmvatten ska vara utformade så att lägst 50°C varmvattentemperatur erhålls vid tappstället (Boverkets byggregler).
  • Ha lägst 60°C i varmvattenberedare eller ackumulator.
  • Se till att temperaturen på samtliga VVC-slingor (inklusive VVC-systemets returledning) har en temperatur om lägst 50 °C. Det bör finns dokumentation på utgående och ingående tappvarmvatten.
  • Ta bort eller åtgärda eventuella blindledningar (till exempel felaktigt konstruerade handukstorkar och tappställen som inte, eller sällan används).
  • Kall- och varmvattenledningar ska inte vara monterade så att de kommer i kontakt med varandra.
  • Spola tappställen som används sällan.
  • Kontrollera att alla ventiler på systemet fungerar som de ska och inte är stängda eller igensatta.

Källa: Stockholms stads Egenkontroll för fastighetsägare

Ladda ner Stockholms stads egenkontroll för fastighetsägare

 

Snabbfakta om Legionella

Legionella är en bakterie som kan orsaka två typer av sjukdomar, legionärsjuka och pontiacfeber. Bakterien förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag. Den kan också finnas i distributionsnäten för vatten och i varmvattenberedare samt i andra vattensystem som exempelvis befuktningsanläggningar, luftkonditionering och kyltorn.

Legionärssjuka och pontiacfeber smittar genom att man andas in vattenaerosoler som innehåller legionellabakterier, till exempel i duschar och bubbelpooler där det finns risk för bildning av vattenaerosoler.

Bakterierna förökar sig främst i temperaturintervallet 20–45 °C, men studier har visat att de kan överleva i temperaturer över 70 °C i amöbor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

 

Kontaktuppgifter till Charlotte Larsson

Charlotte Larsson
Miljöinspektör på Miljöförvaltningen Hälsoskydd i Stockholms stad
08-508 28 871
charlotte.larsson@stockholm.se

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega