Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Bättre isolering med superputs

Hela 27 procent av Sveriges flerfamiljshus har idag har en putsad fasad. Med en isolerande puts kan byggnadens energianvändning minska betydligt, menar forskare på Chalmers. Foto: Mostphotos

Minska energianvändningen genom att använda isolerande puts. Supermaterialet, som redan finns och används med framgång utomlands, testas nu för svenska förhållanden.

På Chalmers i Göteborg testas just nu superisoleringsmaterialet aerogel. Detta är ett material som, i jämförelse med gammal hederlig puts, ger mycket bättre egenskaper på energin. Aerogel används redan i andra länder, till exempel Schweiz, med stor framgång.

I en artikel på sajten Renoveringsinfo intervjuas projektledaren Pär Johansson på Chalmers avdelning för byggnadsteknologi, som berättar att han och hans forskarteam just nu försöker få klarhet i hur den blandade putsen fungerar i scenarier med olika klimatbelastningar.

– Den typen av väder som vi har här på västkusten med mycket slagregn och temperaturer som varierar kring nollan med frysning och tining går ganska hårt åt materialen, säger Pär Johansson.

Bättre U-värde och tunnare
Forskarna kommer att bedöma effekten av temperatur, luftfuktighet, alkalinitet (vattnets buffertförmåga att motstå pH-förändringar) och mekaniska belastningar på livslängden hos aerogelen. Också fukt- och värmeegenskaper i olika aerogelputs anpassade för byggnader simuleras och mäts i laboratorium och i fält.

– Vi hoppas kunna minska U-värdet rätt radikalt med ett ganska tunt skikt där man ersätter den konventionella putsen med den här isolerande putsen. Det blir både bättre U-värde och en tunnare konstruktion, säger Pär Johansson till Renoveringsinfo.

Med tanke på att hela 27 procent av Sveriges flerfamiljshus idag har en putsad fasad, så finns det en mycket stor energibesparingspotential i aerogel.

Källa: Renoveringsinfo.se/Informationscentrum för hållbart byggande

Läs hela artikeln på Renoveringsinfo.se

Läs fler relaterade artiklar på ICHB

Rationell isolering av ytterväggar och fasader för befintliga flerbostadshus – Slutrapport för utvecklingsprojektet TURIK 2. Rapporten tar upp system för rationell tilläggsisolering av ytterväggar och fasader för befintliga flerbostadshus. Åtta system redovisas varav fyra av dessa har använts i renoveringsprojekt i Sverige och i Finland.

 

Bli den första att kommentera "Bättre isolering med superputs"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega