Hur får vi en hållbar renovering?

Forskningsnätverket SIRens koordinator Kristina Mjörnell ger råd om hur du ska tänka om du vill välja rätt renoveringsåtgärder.

– Det är svårt att generalisera. Man måste titta på byggnadens egenskaper och förutsättningar för att kunna välja rätt renoveringsåtgärder, sa Kristina Mjörnell när hon talade på SIRens resultatkonferens i Stockholm den 5 december.

Hon ger några grundläggande råd om vilka åtgärder som man ska undersöka först om man vill uppnå en hållbar renovering.

– Börja med att titta på klimatskalet, fönster, tak och tilläggsisolering om fasaden kräver åtgärder. Installera energieffektiv belysning. Gör injusteringar av befintlig ventilation och uppvärmningssystem innan du börjar fundera på att installera nytt. Titta på befintliga värden i byggnaden och ta er tid att analysera innan ni börjar renovera.

Process som vägleder
Kristina Mjörnell rekommenderar att fastighetsägare följer SIRen-processen för att få en hållbar renoveringsprocess.

– Den har tagits fram för att vägleda fastighetsägarna och andra aktörer i renoveringsprocessen och hänvisar till aktiviteter som ska utföras och till rutiner och metoder som kan användas för att säkerställa att alla aspekter tas om hand.

Du finner en länk till SIRen-processsen under artikeln.

Trend att bevara
Hur ser de tongivande trenderna ut idag när det gäller hållbar renovering?

– Vi ser att fler företag arbetar med varsam renovering, inte bara för att bevara kulturvärden utan också för att bevara så mycket som möjligt av befintliga material och system för att minska omfattningen på ingreppen och sänka kostnaden för renovering.

Projektet summeras
Forskningsprojektet SIRen, där SIR står för ”Sustainable Integrated Renovation” har pågått 2014–2019. Kristina Mjörnell sammanfattar de viktigaste slutsatserna i projektet:

– Det är viktigt att ta ett helhetsperspektiv på renovering och inte bara en aspekt i taget. Det är också viktigt att tidigt involvera hyresgäster och experter på till exempel kulturhistoriska värden, återbruk och energianvändning.

På SIRens resultatkonferens släpptes den helt nya antologin ”Hållbar renovering ur ett helhetsperspektiv”. Boken sammanfattar SIRens arbete sedan starten 2014 och har skrivits av cirka 50 forskare och praktiker som deltagit i nätverket. Ladda ner och läs antologin under artikeln.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega