EdetHus tekniske förvaltare älskar innovativa energilösningar


Ensam är inte stark – man löser problem tillsammans. Det tycker Peter Larsson, teknisk förvaltare på EdetHus. Och problemlösning är nog hans bästa gren. Han och kollegorna är ständigt på jakt efter nya, spännande idéer som kan spara energi och pengar.

Peter Larsson blev 2019 headhuntad från Emil Lundgren/Actemium, där han varit projektledare de senaste åren med ansvar för bland annat klimatfrågor, kyla/ventilation och ombyggnad i alltifrån hotell till raffinaderier. Han är uppvuxen i Lilla Edet, och när det kommunala fastighetsbolaget EdetHus sökte ny teknisk förvaltare blev VD:n tipsad om just Peter, och ringde upp honom.

– Jag trivdes kanonbra på Emil Lundgren, men var lite less på att pendla till kontoret i Göteborg varenda dag. Dessutom var det mycket annat resande i tjänsten, säger han.
Att få nära till arbetet, och samtidigt en helt ny utmaning inom den kommunala sektorn, gjorde att Peter Larsson tackade ja till det lilla bolaget i Lilla Edet.

Vad skiljer EdetHus från dina andra arbetsplatser?
– För det första är det ett kommunalt bolag, och det är ju annorlunda att jobba för det offentliga istället för det privata. Dessutom har EdetHus inte bara bostäder utan även industrifastigheter och offentliga lokaler, vilket är ganska unikt inom allmännyttan. Här får man verkligen syssla med allt möjligt, och det passar mig, säger Peter Larsson och fortsätter:

– Det är också trevligt med en liten arbetsplats, det blir en mer familjär stämning och man träffar hyresgäster varje dag i olika sammanhang.

EdetHus är med i Allmännyttans klimatinitiativ, med målet att medlemsföretagen ska bli fossilfria 2030. Hur ligger EdetHus till här?
– Väldigt bra! Med hjälp av solceller och vindkraft producerar vi nästan lika mycket el som vi konsumerar. Och i alla nya byggprojekt installeras solceller. Men det finns ständiga förbättringar att göra. Bland annat har vi några pelletspannor som behöver fasas ut, eftersom de ofta krånglar och då måste backup-pannorna användas, som eldas med olja.

Vad har du fått vara med om på energifronten sedan du började på EdetHus?
– Massor med spännande saker, och det roligaste jag vet är innovativa energi- och klimatlösningar! Vi har till exempel genomfört ett unikt energiprojekt på ett av våra äldreboenden, där vi bytte just en pelletspanna mot bergvärme. Då tog vi hjälp av energigurun Willy Ociansson, och kunde bygga ihop ett smart energisystem med hjälp av bergvärme, solpaneler och nya solceller som tillsammans kunde lagra mer värme men också ge de boende svalka på sommaren genom att installera kylbatterier i ventilationen. Nu kommer vi att göra samma sak med en annan del av samma äldreboende. Willy är en suverän samarbetspartner, och nyligen installerade vi hans uppfinning energy-booster i ett annat äldreboende, för att ta vara på överskottsvärmen i fjärrvärme-undercentralen. Och tillsammans arbetar vi på en ny, unik lösning för vår energislukande ishall.

EdetHus äger ju också Lödöse Museum, där de senaste årens väderlek håll på att förstöra värdefulla föremål. Berätta!
– Museet har ju tack vare sina tjocka väggar haft ett ganska stabilt och jämnt klimat i sina magasin. Men de senaste somrarnas värme kombinerat med regniga höstar höjde luftfuktigheten. Ömtåliga föremål av läder, tyg och järn levde riktigt farligt, eftersom hög luftfuktighet kan göra att föremålen drabbas av mögel och rost. Jag började leta runt efter en ny lösning, och hittade en klimatanläggning som är specialanpassad för den här typen av verksamhet. Sådana här uppdrag gör att man hela tiden lär sig nya saker när det gäller teknik. Och inte visste jag att vårt museum har en helt intakt yllevante från 1200-talet – bara en sådan sak!

Hur ser EdetHus driftgrupp ut?
– Driftsidan har utökats med fler specialister, eftersom vi sett att det behövs när förvaltningsarbetet blir alltmer tekniskt komplicerat. Förutom jag är vi tre drifttekniker och två elektriker, och tar in extern kompetens när det behövs. Drömmen hade varit att ha en analytiker, som har kompetens att analysera och behandla alla data som finns i våra fastigheter så att vi får en bättre överblick.

Hur är du som chef?
– Jag gillar att jobba i team, och tycker det är superviktigt att alla man jobbar med känner delaktighet. Om man har kunskap om och insyn i arbetsprocessen, känner man sig också trygg i sitt arbete. Den känslan vill jag att mina medarbetare ska ha. Ensam är inte stark, man löser problemen tillsammans. Samtidigt litar jag på mina medarbetare och vill att de ska kunna arbeta självständigt och våga ta egna beslut. Vilket också innebär att jag måste bli bättre på att släppa tanken på att allting måste göras på just mitt sätt…

Har du fler svagheter?
– Jag är tidsoptimist som vill väldigt mycket men får ju inte alltid tiden att räcka till. Jag har också höga krav på entreprenörer och installatörer, samtidigt som jag ibland måste acceptera att allt inte blir så optimalt som jag kanske velat.

Vilka utmaningar ser du framöver för din bransch?
– Hur vi ska spara energi. Det pratas jättemycket om nya energikällor och ny teknik, vilket självklart är oerhört viktigt. Men hur vi också kan effektivisera vår löpande verksamhet är inte lika stort fokus på. Det är så otroligt många system som står och går helt i onödan i våra fastigheter. Vi behöver optimera våra system, och ha digitala avläsningar på allt – el, vatten, ventilation, värme… Det finns också smart teknik för att arbeta mer behovsstyrt. När vi bytte ventilation i vår högstadieskola så installerade vi ett behovsstyrt system. Att använda resurserna optimalt i stort och smått är en jätteviktig framtidsfråga!

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@foravaltarforum.se

Peter Larsson

Titel: Teknisk förvaltare på EdetHus AB i Lilla Edet
Ålder: 59 år.
Bor: På en gård i Sjuntorp utanför Trollhättan, där flera scener från filmen ”Under solen” är inspelade – bland annat vid Slumpån, där Rolf Lassgårds rollfigur badade med sina hästar.
Familj: Sambon Susanne Rymark, de vuxna barnen Christian, Niklas och Anna samt barnbarnen Otto och Bill.
Karriär: Maskinmekaniker på gymnasiet, men ville egentligen jobba i skogen och gick även skogsbrukslinjen. Efter lumpen fanns det inga jobb i skogsbranschen, så Peter läste till driftekniker istället. Karriären efter det har varit servicetekniker på ABB, servicetekniker och projektledare på Skanska Installationer, servicetekniker och projektledare på Gunnar Karlsen AB, Driftingenjör på Bengt Dahlgren, projektledning på Emil Lundgren/Actemium och sedan 2019 teknisk förvaltare på EdetHus AB.
Fritid: Att tillsammans med sambon totalrenovera boningshuset från 1866 med varsam hand. Liksom sköta den skog och mark på 26 hektar som hör till gården – en syssla han tycker är ren avkoppling och rekreation. Katter och höns bor också här, och Peter är särskilt förtjust i hönsen och deras olika personligheter. Han älskar musik, och åker gärna till både Åmåls Bluesfestival och Sweden Rock så ofta han kan. Läser alltifrån deckare till Mikael Niemi och böcker om byggnadsvård och vetenskap. Går matlagningskursen ”Matglada herrar” på Medborgarskolan sedan 15 år tillbaka, vilket bland annat lärt Peter att ta hand om det kött som han jagar på sina marker.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega