ByggVestas Amine har fokus på klimatet och socialt ansvar

Amine Asry, teknisk förvaltare på ByggVesta.

De stora frågorna om social hållbarhet och klimatet samt att hjälpa människor att lösa sina problem i vardagen. Det är centralt för Amine Asry, teknisk förvaltare hos ByggVesta.
– Som förvaltare kan jag bidra inom alla dessa områden i mitt arbete.

– Jag har varit i yrket i knappt tre år och drivs av att utvecklas kunskapsmässigt och bli så kompetent som möjligt. Jag lär mig något nytt varje dag av äldre och mer erfarna kollegor.

Som teknisk förvaltare ansvarar Amine Asry för teknik- och energifrågor inom ByggVestas bestånd av 4 000 lägenheter i Stockholm och Uppsala. Cirka halva beståndet är studentlägenheter.

– Vi har också lägenheter i Linköping, Göteborg och Malmö. En del frågor därifrån hamnar under mitt ansvarsområde men det mesta tas om hand om våra lokala medarbetare i dessa städer.

Alltiallo
Han beskriver sin yrkesroll som alltiallo.

– Jag håller i projekt om förbättringsåtgärder och jobbar med driftoptimering. Vi har en driftentreprenör men när något inte fungerar som det ska, till exempel när det gäller värme och varmvatten, så hamnar problemet på mitt bord också.

Amine Asry berättar om varierande dagar som kan innehålla arbete med installation av laddstolpar, energideklarering, miljöcertifiering, planering för solpaneler, översyn och uppgradering av ByggVestas egna förråd, brandskyddsarbete med mera.

– Och så är det hela arbetet med obligatorisk ventilationskontroll, OVK, där jag är med i både planering och åtgärder.

Grön profil
ByggVesta har en grön profil i allt, berättar Amine Asry. I husen finns inga radiatorer utan luftburen värme som ska skapa en inomhustemperatur på 20 grader, som hyresgästen själv kan justera två grader upp eller ner.

– Energin från husens värme återvinns via värmeväxlare. Och när vi köper el strävar vi efter att göra det endast från gröna bolag. Vi går regelbundet igenom systemen och kollar att det är så energieffektivt som möjligt.

Amine Asry låter stolt över sin arbetsgivares gröna profil och betonar att energioptimering är ett smart sätt för ett bostadsbolag att dra sitt strå till stacken när det gäller den omdebatterade klimatfrågan.

En annan samhällsfråga som engagerar Amine Asry är social hållbarhet.

– När vi som fastighetsägare på olika sätt tar ett större socialt ansvar kan vi faktiskt bidra till att minska både kriminaliteten och arbetslösheten.

Hur kommer det sig att du blev förvaltare?

– Lite av en slump. Jag är utbildad kock, jobbade i många år i familjeföretaget och har också haft en egen restaurang. Men jag kände att jag ville något mer, studera vidare. Så jag letade i flera år efter olika utbildningar och blev helt såld när jag hittade yrkesutbildningen till fastighetsförvaltare vid Xenter Yrkeshögskola.

Vad var det som lockade med utbildningen?

– Att den leder till ett ansvarsfyllt yrke. Jag förstod att jag kan vara med och påverka mycket i rollen som anställd fastighetsförvaltare. Dessutom lockade fasta arbetstider, det har man inte i som egenföretagare i restaurangbranschen.

Vad tänker du om framtiden i branschen?

– Jag hoppas och tror att vi får se mer och mer av digitalisering, även i äldre bestånd. Olika smarta appar och funktioner som Mina sidor kommer att utvecklas i högre grad. Och det kommer att underlätta för både hyresgäster och för bostadsbolag.

Amines bästa tips till bostadsbolag:

  • Energioptimera för ett bättre klimat.
  • Större socialt ansvar för bättre samhällsutveckling.
  • Satsa på digitalisering, även i äldre bestånd.

Text: Ulf Storm
redaktionen@forvaltarforum.se

Amine Asry, teknisk förvaltare vid Byggvesta, Stockholm

Ålder: 32
Uppväxt: Född i Sverige, föräldrahem i Spånga, Stockholm. Bodde i föräldrarnas hemland Marocko från fem till tio års ålder.
Yrkeserfarenhet:
Kock, restaurangchef, egenföretagare, teknisk administratör, underhållsplanerare, fastighetsförvaltare.
Familj:
Gift. En son på två år.
Bor:
Hyresrätt, Solna utanför Stockholm.
Fritidsintresse: Träning. Fotboll. Spelar i laget IF Wasa, division 5.

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega