Så jobbar Maria på MKB för att skapa trygghet i sina områden


Maria Grahn har en bred arbetsbeskrivning. Hon ska sörja för att boende i två av MKB:s områden ska känna trygghet – i sina lägenheter såväl som i dess närmiljö. Hon samarbetar med andra organisationer och föreningar, för att tillsammans öka trivseln.

På MKB, Malmös allmännyttiga bostadsbolag, arbetar så kallade bosociala utvecklare som har hand om två till tre bostadsområden var. Maria Grahn är en av dem och hon ansvarar för Möllevången och Seved. Det sistnämnda finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden.

Den bosociala utvecklarens mål är att göra områdena trygga, inne i lägenheterna och i närmiljön utanför. Syftet är att bygga sociala gemenskaper på området för att skapa trygghet. I Maria Grahns fall handlar det om att samverka med stadens socialtjänst, skolor och fritidsgårdar, andra aktörer som polis och andra fastighetsägare samt lokala aktörer som odlingsgrupp och seniorgrupp. MKB samarbetar även med exempelvis Röda Korset, Skånes konstförening och Mötesplatsen Flamman.

– Det finns personer i staden som far illa, barn som växer upp i otrygghet och utsatthet. Samverkan är ett måste för att göra det så bra som möjligt för Malmös invånare. Vi har inte råd att sitta i varsitt hörn och göra vår egen grej, utan vi måste jobba tillsammans för då blir det starkt, säger Maria Grahn.

Att finnas i området skapar trygghet
På vardaglig basis har MKB husvärdar som sköter det dagliga arbetet ute i områdena, om något behöver fixas i lägenheterna eller på gårdarna och som hjälper hyresgäster med in- och utflytt och allt vad det innebär.

– Vi har alltid personer ute på områden och våra husvärdar har ofta varit länge på sina områden. De har lärt känna människor som behöver extra information eller uppmärksamhet. Vi har också ett lokalkontor som är öppet en timme varje dag och vi öppnar dörren om någon knackar på under andra tider. Att vi alltid finns i området tror jag bidrar till trygghet.

Förståelse för olika individers perspektiv
I hennes roll som bosocial utvecklare ingår också att vara ute i området och besöka personer som riskerar att bli vräkta eller mår psykiskt dåligt eller befinner sig i sanitär olägenhet. Hon har tidigare erfarenheter från Fontänhuset som handledare för personer med psykisk ohälsa som behövde arbetsinriktad rehabilitering.

– Jag har studerat socialpsykiatri och jag tror att jag har en förståelse för olika individers perspektiv. Jag är bra på att möta människor utifrån var de befinner sig, beskriver hon sig som person.

Sommartorget blir de boendes vardagsrum
På den tidigare arbetsplatsen hade Maria Grahn även en projektledarroll vilket kommer till stor användning här på MKB. Hon konstaterar att hennes arbete är rätt brett, för samtidigt som hon arbetar på lokal nivå ska hon även hitta strategiska samarbeten med andra aktörer.

Som exempel ger hon nattvandringar och Sommartorget, som ska arrangeras för andra året. Där arbetar hon tillsammans med staden och andra organisationer och föreningar för att skapa ett levande bilfritt torg med aktiviteter. Man sätter upp soffgrupper och grillplatser och försöker locka de boende att använda sitt torg på ett trevligt sätt.

– Det blir som ett vardagsrum för de som bor på området. Vi ser att människor rör sig ute på ett annat sätt och på kvällarna sitter flera kvar. De som tidigare hade sin droghandel här skuffas undan. Till nästa år vill jag få med några av de boende också, som kan vara med att planera aktiviteterna.

Utmaningar i arbetet
Här tangerar Maria Grahn utmaningarna med att arbeta som bosocial utvecklare. Det handlar om att ha mycket på sitt bord och samtidigt ta en stor del av ansvaret själv. Ibland behövs stöd och uppslutning kring arrangemang och då brukar Maria få hjälp av sina kollegor, även om hon är den som mest behöver arbeta udda tider – på kvällar och helger.

– Min dröm skulle vara att arbeta nära någon som har samma arbetsroll som jag har, på mina områden. Jag tror att när man jobbar två stycken inspirerar man och ger varandra energi. Jag tror att vi skulle få en ännu bättre bosocial trygghet i våra områden då, säger hon med eftertryck och engagemang.

Maria Grahns råd för att arbeta trygghetsskapande:

  • Var närvarande i området, visa att det finns representanter från bostadsbolaget på plats.
  • Ha ett lokalkontor dit boende kan vända sig och var flexibel med öppettiderna.
  • Försök att ha förståelse för individers behov och perspektiv.
  • Samarbeta med andra lokala aktörer, organisationer och samhällsfunktioner.
  • Arbeta gärna nära en kollega, för att inspireras och ge varandra energi.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@förvlaltarforum.se

Maria Grahn

Ålder: 42
Bor: I lägenhet i Rörsjöstaden, Malmö
Familj: Sambo och en femtonårig dotter.
Fritidsintresse: Kultur, konst, läsa och träna.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega