Partnertext från Momentum

Delad data effektiviserar fastighetsbranschen


Momentum publicerade nyligen ett öppet API för plattformen Momentum Energi. Vi har pratat med, Jonas Holmberg, energiingenjör hos Riksbyggen som berättar om hur öppna API:er kan användas i verksamheten och hur de effektiviserar miljöarbetet framåt.  

Hej Jonas! Du kan väl berätta lite kort om dig och din roll på Riksbyggen?
– Min roll på Riksbyggen är som central energiingenjör där jag hjälper, utbildar och handleder alla våra energiingenjörer runt om i landet. Jag är även med och utvecklar våra arbetssätt och tjänster för att kunna leverera bättre energitjänster i framtiden.

Hur länge har Riksbyggen använt Momentums produkter?
– Vi har använt Momentum sedan 2016. Det minns jag för det var då jag började på Riksbyggen.

Vi har precis lanserat ett öppet API för Energiplattformen. Du har ju suttit med i referensgruppen som varit med och diskuterat användningsområden. Hur gick Riksbyggens tankar?
– Vi har haft en utmaning i att vi tidigare inte haft möjlighet till energiuppföljning av nyproduktionen enligt Boverkets byggregler. Nu kommer vi att bygga dashboards så att företagsledningen kan följa upp hur våra nyproduktioner går, direkt i Momentum Energi. Vi kommer även fortsätta själva energiinsamlingen och energivisualiseringen för alla användare i plattformen.

– När vi fick igång alla API:er mellan exempelvis Styrportalen, Metry och Momentum Energi, så fick vi verkligen all data samlad. Nu behöver vi inte välja var vi samlar in data – den kan gå in i ett system och ändå vara åtkomlig för andra.

– Detta är bara början och vi ser fram emot att detta kommer göra det möjligt för oss att kunna använda vår data ännu mer effektivt framåt.

Och om ni lyfter blicken lite, vad kommer Riksbyggen att göra i övriga verksamheten?
– Vi har flera tankar kring det idag. Vi har en tjänst som heter Energiförvaltning där vi tar ansvar för våra kunders energiuppföljning. Där kommer vi kunna använda det öppna API:et för att göra samlingsrapporter från flera av systemen till våra specialkunder, där vi har extra åtaganden.

– Vi håller även på att bygga en AI-robot för energioptimering. Där kommer vi behöva se hur energiförbrukningen påverkas i byggnaderna och lyfta in det i AI-funktionen i form av samlad data från Momentum Energi.

Kan du se att det finns andra fördelar, för både er och branschkollegor, med att vi nu kommer ha ett tillgängligt öppet API?
– Ja, det kan jag absolut. Vi har samarbeten med många byggbolag kring energiuppföljning. Till exempel NCC, som också använder Momentums tjänster, vill följa upp de fastigheter de byggt åt oss under de första fem åren. Då är det bra att vi kan dela all data så att allting blir kontrollerat och korrekt.

– Det är såklart också ett sätt att få fler att börja använda API:er så att vi kan dela data med varandra.

Vad har Riksbyggen för mål framåt med sitt energiarbete?
– Vi satsar stort på just energiförvaltning där vi går in och tar ett helhetsgrepp. Vi gör även en satsning på AI-lösningar för att optimera byggnader. Ett av Riksbyggens miljömål är att vi ska kunna följa upp alla våra kunder. Då gäller det att vi vet vad våra kunder har för energiförbrukning. Målet är att se till att alla kunder har koll på sin energianvändning och även hjälpa dem sänka den om möjligt. 

– Genom att arbeta fokuserat och fortsätta utveckla vårt energiarbete tar vi ansvar för vår energianvändning framåt. En förutsättning för det är att vi har koll på vår energidata.  

Tack Jonas för att du delade med dig av dina och Riksbyggens erfarenheter!

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega