”De tekniska systemen behöver kunna prata med varandra”

Han halkade in i VVS-branschen på ett bananskal och upptäckte hur roligt det är med felsökning och drift. Idag är Hjalmar Nielsen teknikchef på Lassila & Tikanoja, med framtidens tekniklösningar i fokus.

När Hjalmar Nielsen visade framfötterna som håltagare i byggbranschen, blev VVS-montörerna så imponerade av hans precision att de tyckte han skulle börja jobba med dem istället.

– Så det gjorde jag. Men sen kom byggkrisen, och jag hankade mig fram på olika vikariat. Ett av dem var på Volvo i Torslanda, för driftbolaget Dalkia. Där fick jag möjlighet att pröva på alla olika delar inom VVS med fokus på felsökning och service. Det var något jag verkligen gillade och jag blev snabbt ansvarig för allmän VVS på Volvo.

När Dalkia blev Veolia och sedan köptes upp av det finska bolaget Lassila & Tikanoja fortsatte Hjalmar där i olika chefsroller. Idag är han teknikchef med ansvar för L&T:s olika expertfunktioner som exempelvis brandskydd och energi, projektledning, driftcentral och jour. Kunderna är alltifrån regioner till privata aktörer, med fastigheter som sjukhus, skolor och logistikhallar.

Vad är det du gillar med teknisk drift?
– Att man lär sig förstå helheten i hur en fastighet lever och fungerar. Jag gillar utmaningen i att få alla olika system att lira tillsammans, som ventilation, VVS, el… Att felsöka och lösa problem är bland det roligaste jag vet – man lär sig otroligt mycket av det.

De tekniska utmaningarna trängs i farstun hos fastighetsbranschen. Vad tänker du om det?
– Att man har en del att ta tag i när det gäller just alla olika system som ska samverka i en fastighet. När man bygger om eller nytt glömmer man ofta bort hur det nya ska samverka ihop med befintliga installationer och övriga fastigheter man har. Den som upphandlar behöver fundera över detta, och det är viktigt att förvaltnings- och projektavdelningarna samarbetar så att de system som finns är öppna och går att koppla ihop. Att välja ett beprövat standardspråk är A och O.

Varför är det så viktigt att koppla ihop olika system?
– För det är då man på allvar kan få en skjuts i sin energioptimering, sitt miljöarbete och tillföra värde för såväl fastigheten som till verksamheterna. Vanligtvis har man ett system för belysning, ett annat för ventilation och ett tredje för kyla. Om man genom ett övergripande system får alla dessa att prata med varandra, kan man samordna all information och dra nytta av den på ett mer effektivt sätt. Real Estate Core är ett bra exempel på detta. Det är ett gemensamt språk speciellt framtaget för byggnader. Eftersom det är ett öppet ekosystem är det fritt för alla att använda och bidra till, och det knyter ihop domänerna BIM, styr- och regler liksom IoT.

– Det kommer att ta lång tid för vissa fastighetsbolag att komma dithän beroende på vilka resurser man har, men i längden är det den här vägen man måste gå.

Energifrågorna är ju högaktuella. Vad är det mest spännande som är på gång när det gäller energioptimering?
– Att med hjälp av AI kunna ha automatiserad optimering som sker kontinuerligt och systematiskt, istället för att någon övervakar och justerar värden manuellt. Det finns många start-up bolag idag inom AI, men fastighetsbranschen är ännu ganska avvaktande. För att AI ska kunna styra de här systemen krävs i regel rejäla och väl dokumenterade teknikinstallationer, vilket för många innebär stora uppstartskostnader att få ordning på. Men fördelarna kan bli många och i längden innebära fina besparingar.

Vilka andra frågor är viktiga för fastighetsbranschen?
– Ett annat problem som många fastighetsägare brottas med är stora underhållsskulder som de inte riktigt vet hur de ska tackla. Där försöker vi hjälpa till med att strukturera upp problemen och även ge råd om hur man kan renovera och reparera utan att det kostar skjortan. Det kan handla om återbruk eller att helt enkelt rengöra halvgammal teknik istället för att köpa nytt, som exempelvis värmeväxlare, vätskeburna värmesystem, kyl- och värmebatterier, se över filterklassningar för ventilation och så vidare. Allt beror på vilka mål, krav och budgetar som beslutas.

Du sitter ju med i Förvaltarforums Teknikråd. Vilka frågor brukar ni ta upp där?
– Det handlar ofta om digitalisering och utmaningarna med alla olika system som folk sitter med, precis som jag berättat ovan. Men även enklare saker som hur man ställer frågor/krav till leverantörer i upphandlingar och säsongsunderhåll på värme- och kylanläggningar. Det vi diskuterar på rådet inspirerar sedan till artiklar på Förvaltarforum.

Så startar du digitaliseringsresan:

  • Börja med automatiska mätaravläsningar så att du kan upptäcka onormal förbrukning i tid, men också få rätt information för att kunna skapa effektiv uppföljning och benchmarking mot liknande fastigheter både internt och externt.
  • Se till att ha god koll på status och skick på din fastighet, det är A och O. Strukturerad dokumentation, bra systemstöd för avhjälpande insatser för drift, stående ronderingar och besiktningar. Ta hjälp om det behövs!
  • Testa digital tvilling för en av dina fastigheter, som ett pilotprojekt. Gör research innan, nätverka och ta hjälp av fastighetsbranschens olika forum. Där finns mycket kunskap och möjlighet att ta direktkontakt med personer som har erfarenhet av samma resa.

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Hjalmar Nielsen

Titel: Teknikutvecklingschef på Lassila & Tikanoja
Ålder: 43 år
Uppväxt: Nossebro på Västgötaslätten
Bor: Haga i Göteborg
Familj: Fru Carolina och barnen Ludvig 12 år och Eleonora 6 år
Yrkeserfarenhet: VVS-montör, snickare, VVS-tekniker, projektledare och olika chefsroller inom teknisk fastighetsdrift.
Utbildning: Gymnasieutbildning med musikinriktning samt högskolekurs i religionsvetenskap.
Fritidsintressen: Spelar gitarr i olika band och tittar mycket på film. Men lyssnar även på olika teknikpoddar, bland annat om tekniken bakom olika dator- och tv-spel som jag tycker är jätteintressant!

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega