”Det vi lovar får inte bara vara fina ord”

Som hållbarhetsansvarig på Stockholms Kooperativa Bostadsförening får Annika Ekengren hugga i där det behövs, och dessutom utveckla hållbarhetsfrågorna tillsammans med föreningens ägare – det vill säga medlemmarna.

Att Annika Ekengren skulle syssla med miljö och hållbarhet stod tidigt klart. Under hela barn- och ungdomstiden orienterade hon, och fick därifrån en stark känsla för naturen. När hon att hade pluggat Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram på Göteborgs universitet, gjorde hon sin D-uppsats på allmännyttiga Poseidon.

– Den handlade om beteendeförändring och hållbarhet, och där väcktes mitt intresse för de utmaningar och möjligheter som finns i fastighetsbranschen.

Sedan följde en traineeplats hos Bollnäs Bostäder som miljö- och kvalitetssamordnare tills Stockholm lockade med Jernhusen. Efter det blev Annika Ekengren hållbarhetskonsult hos samhällsbyggnadsbolaget Tyréns.

– Det har funnits en röd tråd i min karriär; allmännytta, statligt bolag och sedan stiftelseägda Tyréns. Jag vill jobba på organisationer som har ett gott syfte, och då var steget till SKB helt naturligt.

Vad är det du gillar med SKB?
– Eftersom det är en kooperativt ägd förening blir det så tydligt att man gör det här tillsammans. Ägarna, det vill säga de boende och köande medlemmarna (och främst de som redan bor hos oss) är väldigt engagerade och driver alltifrån filmkvällar till föräldragrupper. Vi har lokala kvartersråd som även kan äska pengar till olika typer av insatser som exempelvis en samlingsplats eller en pergola. Den sociala hållbarhetsaspekten är bland det viktigaste vi har i föreningen.

Vad är din roll på SKB?
– Det är jag som är hållbarhetsavdelningen, vilket innebär att jag gör allting och hugger i där det behövs. Alltifrån diskutera kemikalier med en fastighetsskötare till att förankra utvecklingsfrågor med styrelsen.

– Men jag är absolut inte ensam utan har många fina bundsförvanter i organisationen, bland annat från kommunikationsavdelningen, förvaltningen och nybyggnation. Jag måste inte ha all kompetens, utan kan vara en projektledare som tillsammans med kollegorna driver hållbarhetsfrågorna framåt.

Kan du berätta om något särskilt du är engagerad i just nu?
– Tillsammans med kommunikation, förvaltning och boende medlemmar håller vi på att ta fram två delningsskåp som ska placeras ut i två olika områden på prov. Där ska hyresgästerna kunna ställa prylar som symaskin, verktyg, kubbspel eller skrivare. Vi har också frågat de boende vad de skulle vilja dela och planerar att köpa in vissa saker, och just skrivare var en sådan sak vi inte har tänkt på själva. Många har inte det hemma, man använder det sällan och det kan göra nytta i delningsskåpet.

Vilka är de viktigaste hållbarhetssatsningarna ni gjort?
– Att vi jobbar med hållbarhet på riktigt. Vi har ett jättelångt tidsperspektiv, har funnits i över 100 år, aldrig sålt ett hus och planerar att äga våra nybyggen i hundra år till. Då måste man verkligen tänka annorlunda kring exempelvis materialval, de måste hålla länge för annars orsakar vi problem för oss själva. Hållbarheten är liksom inbyggd både socialt och ekonomiskt i vår upplåtelseform den kooperativa hyresrätten.

– SKB återinvesterar överskottet i föreningen för att bygga nytt och utveckla verksamheten. Men givetvis behöver vi också finansiering. Målet är 100 procent grön finansiering till år 2024 med gröna lån och gröna obligationer. Och det kommer vi att klara!

Vilka utmaningar ser du för dig som hållbarhetsansvarig?
– Just nu är det att hänga med i all ny lagstiftning från EU när det gäller hållbarhersredovisning, hållbar finansiering och energiprestanda. Det är jätteviktiga åtgärder, men ökar också rapporteringsbördan. Då måste vi hitta vägar att uppnå lagkraven på ett effektivt sätt så att vi samtidigt kan fortsätta med ett hållbarhetsarbete som ger resultat.

Vilka är de viktigaste frågorna för dig?
– Att det vi lovar får ett faktiskt resultat och inte bara är fina ord eller häftiga specialprojekt. Klimatutsläpp och energianvändning är superkonkreta frågor för mig, och ett problem med exempelvis nybyggda fastigheter är att de ofta får en högre energiförbrukning än man beräknat. Vi har ett nybyggt kvarter i Uppsala där vi nu fått en energideklaration efter att ha varit i drift ett tag. Och det är så himla roligt att vi genom att hålla fast vid vår idé och våra krav till och med fick en lägre förbrukning än vi beräknat.

Vilken är din främsta drivkraft?
– Jag är verksamhetsutvecklare ända in i själen, jag kan inte se saker som inte funkar utan att försöka förändra dem. Det kommer inifrån. Därför är jag också väldigt utvecklingsinriktad, hur kan vi göra saker bättre? En annan drivkraft är att se kollegor som ändrar någonting i en hållbar riktning, stort eller smått – då blir jag väldigt glad och får ny energi!

Annika Ekengrens bästa tips för att få fart på hållbarhetsarbetet:

  • Var uthållig! Detta arbete är så långsiktigt att man ibland blir matt – men sätt delmål och fira segrar. Allting måste inte heller hända just idag.
  • Hitta utrymme för kreativitet och att göra roliga saker. Ett exempel är det som vi gör nu med delningsskåpen – en pyttedetalj om man tänker på klimatutsläppen, men ändå ett steg i rätt riktning som också leder till social gemenskap.
  • Hitta bundsförvanter i din organisation, då blir allting så mycket trevligare och enklare. Ha små arbetsgrupper tillsammans, även om ni har olika ingångar i det ni gör.

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Annika Ekengren

Titel: Hållbarhetsansvarig på Stockholms Kooperativa Bostadsförening
Ålder: 39 år
Uppväxt: En liten by utanför Sölvesborg i Blekinge
Bor: Södra Stockholm
Familj: Man och ett barn
Yrkeserfarenhet: Miljö- och kvalitetssamordnare på Bollnäs Bostäder, hållbarhetsstrateg på Jernhusen, hållbarhetskonsult på Tyréns och hållbarhetsansvarig på SKB.
Utbildning: Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram med inriktning samhällsplanering vid Göteborgs universitet.
Gör på fritiden: ”Tar hand om mina krukväxter, tränar en barngrupp i orientering, går på konserter och läser väldigt många böcker!”

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega