Helena på Riksbyggen gick från HR- till förvaltningschef – 2 gånger om!

Helena Wester, Leverans- och utvecklingschef på Riksbyggen.

Efter att, två gånger, ha gått från HR- till förvaltningschef har Helena Wester nu en topposition som Utvecklingschef på Riksbyggen. Framtidens förvaltning tror hon innebär mer strategisk rådgivning, medan smör- och brödförvaltningen automatiseras.

Helena Wester kom in i fastighetsbranschen av en slump. Efter studierna på PA-linjen hamnade hon på Bostadsstiftelsen Signalisten som ekonomi – och löneadministratör. Så småningom blev hon HR-ansvarig. Där fick hon insikt i utmaningarna inom fastighetsförvaltning genom att sitta med i ledningsgruppen.

– Efter Signalisten sökte jag mig till Sollentunahem, som HR-chef, men efter fyra år sa vd:n att jag borde bli förvaltningschef. Han baserade det på att jag var engagerad på ett övergripande plan i verksamhetsfrågorna. Jag såg vad som skulle drivas fram och satsas på.

Fortsatte du sedan att satsa på förvaltning?

– Jag sökte mig så småningom till HSB men hamnade i bekvämlighetszonen och blev HR- och hållbarhetschef. Men bara i ett år, tills vd:n där sa att jag borde bli förvaltningschef. Jag har gjort förflyttningen från HR-chef till förvaltningschef på två ställen och det var de båda vd:arna som lyfte fram mig.

Vad gör dig till en bra förvaltningschef?

– Jag är otroligt engagerad som person och i affärsutvecklingsfrågor. Ibland krävs det mod att ifrågasätta tidigare mönster och strukturer men alltid med motivet; vad som är det bästa för bolaget eller verksamheten över tid. Jag tycker det är viktigt att förstå helheten men också ha förmågan att kunna pendla mellan helhet och detalj för att förstå kunder och medarbetares utmaningar och vardag.

Har du några brister?

– Det är människor som bor och människor som jobbar i husen, det är jag bra på, men så är det teknik däremellan. Tekniken är inte min starkaste sida, men det är det andra som är.

Vad säger du om att du saknar teknisk kunskap?

– Jag har stått vid vägvalet och trott att för att komma fram i fastighetsbranschen så måste jag utbilda mig inom teknikområdet. Men folk runt mig har sagt: ”Är företaget och branschen inte mer mogen än så; att våga satsa på unga ledare utan teknisk kompetens men som har förståelse för affären och hur vi ska utveckla saker, då är det inget ställe du ska vara på. De kommer inte att utnyttja din kompetens!”. Och det har ju gått bra ändå.

Hur är du som chef?

– Mina medarbetare skulle nog säga att jag är driven, engagerad, intresserad, med många järn i elden och att det är raka puckar. Men att jag tar mig tid att sätta mig in i varje medarbetares förutsättningar och utmaningar. De får leda sin egen utveckling, jag är vid sidan av och stöttar. För att få människor att blomma och få dem att ha det extra engagemanget måste man som ledare vara engagerad på riktigt. Är man det får man mycket gratis.

– Men jag är också otålig, det är baksidan av att vara driven. Jag har fått feedback tidigare att ”Allt går inte så snabbt, Helena!”. Alla går inte lika fort. Jag har insett att jag får vänta in och vara strategisk i mina drag, så att jag inte tappar folk på vägen.

Du började på Riksbyggen förra året, varför sökte du dig dit?

– Jag sonderade terrängen och såg att Riksbyggen sökte Leverans- och utvecklingschef inom förvaltning och tyckte det lät intressant. Det är både affärs-, verksamhetsutveckling och fastighetsförvaltning. Vad är morgondagen förvaltning och hur tar vi oss dit?

Så, vad händer inom förvaltningsbranschen i framtiden?

– Mycket kommer att digitaliseras och vi tar hjälp av AI-tekniken. Till exempel med olika appar så teknisk och ekonomisk förvaltning blir bättre och effektivare. Vi lär kunden att använda appar för självbetjäning och sedan kommer de till oss med mer rådgivande frågor om förvaltning, till exempel om underhållsplan och underhållsfonder. Fastighetsförvaltning kommer att innebära mer strategisk kompetens, medan smör och bröd-förvaltningen automatiseras.

– Men sedan kommer säkert någon aktör från sida, som vänder upp och ner på allt – som Air b´n´b gjorde med hotellbranschen. Något som vi inte alls känner till nu!

– Även hållbarhetsfrågorna är viktiga. Branschen behöver på riktigt fundera på hur vi ska bidra till de utmaningar vi har inom både miljö och socialt, tänker framför allt på trångboddhet, ensamhet och trygghetsfrågor.

Vad arbetar Riksbyggen med på utvecklingssidan?

– Vi har många olika utvecklingsidéer igång. Alla idéer kommer inte att flyga men vi måste våga prova för att driva utveckling.

– Till exempel driver vi projekt om driftoptimering genom AI. De förändringar vi gör ska genomsyra hela Riksbyggen, så att alla jobbar likartat. Men det ska även paketeras så att det inte bara kan användas hos oss – vi vill få ut det på breda marknaden.

Vad är er stora utmaning?

– Det är att lyckas genomdriva förändringarna. 2022 fokuserar vi på att få våra 1 500 fastighetsskötare att arbeta på ett nytt sätt, med nya resursplaneringsfunktioner så att vi kan effektivisera våra flöden. Största utmaningen är att alla ska hugga på idén. Det kanske blir obekvämt till en början men sedan blir det positivt med bättre lönsamhet och kundnöjdhet, bättre för miljön men också för medarbetarna.

– Förändringsarbete är en utmaning i en organisation som har funnits i många år och där strukturer är satta. Det gäller att våga utmana vedertagna processer och metoder.

Hur får man sina medarbetare med på förändringsarbetet?

– Man behöver förstå vad som händer med människor i förändringsprocesser. Förnekelse ingår i en klassisk kriskurva – som chef måste du ha en medveten metodik att ta gruppen igenom förändringens olika rum. Visualisera målet och visa på nyttan på andra sidan. Det är ok att misslyckas i ett projekt. Det gäller att ha en tillåtande atmosfär där man inte behöver topprestera på alla punkter jämt. Det motsatta driver varken kreativitet eller mod.

Har du fördel i att vara HR-utbildad?

– Jag tänker att ”vad svårt det skulle vara om jag inte hade haft min HR-bakgrund att luta med mig emot”. HR-utbildningen är en bra ledarskapsskola.

Vad är dina bästa tips till andra fastighetsförvaltare:

  • Är du ny i branschen, våga hoppa runt bland olika bolag. Stanna inte för länge utan vidga dina perspektiv på hur man kan på göra på olika vis. Koka ihop vad du tycker är det bästa. Se det som en skola att lära dig praktiken på olika ställen.
  • Som ledare och chef så är en HR-utbildning en fördel. Det ger en hjälp och är ett stöd att luta sig mot.
  • Ska man gå en ledarskapsutbildning så välj THE – the human element, den har gett mig en hög grad av självkännedom och ökat förståelsen för hur min bakgrund har påverkat mig som person och påverkar mina medarbetare och människor runt omkring mig.
  • Ha passion för det du gör.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Helena Wester

Titel: Leverans- och utvecklingschef, Fastighetsförvaltningen på Riksbyggen
Ålder: Nyss fyllda 40.
Bor: Sundbyberg, Ursvik, i ett hus från 1928 som kräver mycket förvaltningskärlek.
Familj: Gift och tre barn Ebba, Sixten och Alfons, 7, 9 o 11 år.
Karriär: Utbildad på PA-linjen, började på Manpower som rekryteringskonsult. Hamnade på Stiftelsen Signalisten i Solna stad som HR-ansvarig. Därefter Sollentunahem, började som HR-chef, slutade som förvaltningschef. HSB, började som HR-chef, slutade som förvaltningschef. På Riksbyggen sedan hösten 2021.
Fritid: Bor nära ett motionsområde och går gärna i skogen, det skapar ett lugn och ger tid för reflektion. Utförsåkning – flera veckor om året. Går även på gym – det är viktigt att träna och röra på sig. Att hänga med familj och vänner, inredning och renovering.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega