Logga in  |  Annonsera  |  Tipsa oss  |  Om oss  |  Kontakt

Tvist kring mystiskt sot i lägenheter

Vem bär ansvaret när taket och väggarna i lägenheten på ett oförklarligt sätt blir alldeles sotiga? Två hyresgäster i Helsingborg hävdar att de drabbats av ”häxsot” och driver nu ett ärende mot hyresvärden som i sin tur menar att sotet är hyresgästernas fel. Nu ska ärendet upp i hovrätten – och domen i målet kan bli vägledande framöver. 

Två hyresgäster i Laröd i Helsingborg har under flera års tid påpekat för sin hyresvärd att de har en märklig mörk beläggning i taket och på väggarna i sina respektive lägenheter.

Black magic dust
De påstår att de drabbats av det omtvistade fenomenet ”häxsot”, men de har inte fått något gehör från sin hyresvärd som menar att det är hyresgästerna som själva orsakat sotet genom att ha haft tända ljus. Därför har de vänt sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.

– Vi har tittat på många vetenskapliga artiklar som stödjer att så kallat häxsot existerar. Det påverkas av temperaturskillnader och verkar ha ett samband med bland annat kalla väggar och bristande ventilation, säger Karin Nilsson, jurist på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

– Utomlands är fenomenet känt som ”black magic dust”. Nu blir vår uppgift att övertyga Hovrätten och vi kommer påpeka att det finns åtgärder som hyresvärden kan vidta för att hyresgästerna ska bli av med detta, säger hon.

Börjar i ett takhörn
Karin förklarar tillsammans med juristkollegan Tobias Gradén att det ofta börjar i ett takhörn och att det är en missfärgning som ser ut som sot, men som är klibbigt och svårt att tvätta bort. Dessutom kommer det tillbaka efter en tid.

Enligt Hyresgästföreningens jurister finns två knäckfrågor i detta speciella ärende.

– Frågan är om hovrätten kommer att erkänna fenomenet häxsot. Och i så fall, vem är ansvarig för att fixa till det? säger Tobias Gradén.

Intressant ärende
Han menar också att domen kommer kunna bli prejudicerande.

– Ärendet är oerhört intressant även när det gäller hur liknande fall kommer att bedömas i framtiden. Det vill säga, om det uppstår ett fel i lägenheten och det inte går att avgöra vems fel det är, vem är då ansvarig för att åtgärda problemet? säger han.

Frågan ska avgöras när parterna möts i hovrätten den 3 och 4 december.

Källa: Hyresgästföreningen region norra Skåne

Bli den första att kommentera "Tvist kring mystiskt sot i lägenheter"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega