Jobbsatsningen startade som en pilot där unga vuxna, som inte kommit in på arbetsmarknaden, får extrajobb i området där de bor. Satsningen blev så lyckad att Bostadsbolaget nu beslutat att det ska gälla i fler områden samt öka antalet deltagare.
– Vi har precis anställt ett nytt gäng mellan 18–30 år som under sex månader får en timanställning hos oss. Arbetsuppgifterna varierar men bidrar på olika sätt till ökad trivsel och trygghet i området de arbetar i, berättar Rebecca Lindqvist, utvecklingsledare på Bostadsbolaget med ansvar för jobbsatsningen i Distrikt Öster.
Arbetslivserfarenhet är en viktig konkurrensfördel på arbetsmarknaden. Genom jobbsatsningen får de unga in en fot i arbetslivet och därmed en chans att bygga på sitt CV. Samtidigt är det ett bra tillfälle för Bostadsbolaget att utveckla relationen till sina unga hyresgäster och skapa goda ambassadörer för bolaget i området.
Arbetsuppgifterna varierar
Kravet för att få extrajobbet är att man bor i det område man söker i och att man är engagerad och bryr sig om sitt bostadsområde. Själva arbetsuppgifterna kan bestå i allt från att dela ut informationsbrev och plocka skräp till att vara med och skotta snö eller rensa i förråd och andra allmänna utrymmen. Deltagarna får helt enkelt rycka in där det behövs.
– Antalet timmar per vecka, och om det blir vardag eller helg, varierar därför också. Ända från början var söktrycket högt och det har bara ökat allt eftersom ryktet om våra extrajobb har spridit sig. Vi söker unga vuxna som vill vara med och utveckla sitt bostadsområde, berättar Rebecca.
Del i ett långsiktigt mål
Piloten startade med 15 ungdomar i Hammarkullen hösten 2021 men har sen dess utökats till Biskopsgården, Länsmansgården och Tynnered. Just nu är det hela 85 ungdomar som har fått extrajobb hos Bostadsbolaget.
Att bidra till att unga kommer in i arbetslivet är en del i det arbete som görs inom allmännyttan i Göteborg med målet att inga områden i staden ska finnas med på polisens lista över särskilt utsatta områden år 2025.
– En egen försörjning och att få vara med i det sammanhang som en anställning ger spelar stor roll för att öka både hälsa och välbefinnande hos människor. Något som i sin tur bidrar till stabilitet i bostadsområdena, menar Rebecca.
Introduktionsutbildning
Arbetsperioden startar alltid med en hel veckas introduktionsutbildning där deltagarna får lära sig allt från service och bemötande till hur Bostadsbolaget fungerar, samt studiebesök. De får också en föreläsning i hushållsekonomi.
– För många är detta deras första anställning och kanske också första gången de har en egen inkomst. Då är det bra att få lära sig grunderna i att skapa en budget samt att undvika de ekonomiska fällor man kan ställas inför, säger Rebecca.
Öka intresset för bostadsbranschen
Anställningarna gäller i sex månader och därefter kan Bostadsbolaget fungera som referent när deltagarna söker jobb i framtiden. Förhoppningen är också att hitta nya vägar för jobbmatchning efter praktiktidens slut genom nätverkande med andra aktörer i respektive område.
Rebecca Lindqvist tycker att jobbsatsningen ger henne och kollegorna mycket gott på vägen.
– För oss som arbetar på Bostadsbolaget är det väldigt roligt att möta alla dessa unga vuxna och samtidigt lär vi oss själva en hel del och får nya perspektiv på vår vardag. Dessutom får vi tillfälle att visa upp bredden i vårt jobb och ökar förhoppningsvis intresset för bostadsbranschen som yrkesval för de här ungdomarna.
Text: Malin Pethrus