Partnertext från Bostadsbolaget

Unik rekonstruktion av kulturarv i Haga

Ett gammalt foto visar hus stallet i Haga såg ut förr. Foto: Svante Örnberg

Det välkända stallet från 1800-talet i Haga brann ner 2015 och turerna kring vad som skulle ersätta gårdsbyggnaden var många. Men till slut valde Bostadsbolaget att bygga upp stallet i originalskick igen, dessutom helt enligt gamla byggmetoder.

Vad exakt som stallet användes till när det uppfördes i mitten av 1800-talet är det ingen som riktigt vet. Troligtvis både som stall och förvaring åt en lokal åkare. Det har även använts som vedförråd åt intilliggande fastigheter.

Efter att byggnaden var med i den populära tv-serien Albert & Herbert, som stall åt hästen Herkules, blev det välkänt i hela Sverige. Många turister har under året tagit en sväng förbi Skolgatan 36 i Haga för att titta på stallet som blivit starkt förknippat med det gamla Göteborg.

Förslag på nya lägenheter
En tidig sommarmorgon 2015 utbröt en brand på innergården och stallet försvann i lågorna.
Efter att det konstaterats att det inte gick att restaurera det som återstod blev nästa plan att skapa en byggnad i samma gestaltning men som kunde inrymma några lägenheter samt förråd.

År 2020 fattade dock Bostadsbolagets styrelse beslutet att gårdsbyggnaden skulle byggas upp igen eftersom det trots allt var ett viktigt kulturarv, unikt i sitt slag. Men det kommer inte byggas upp hur som helst.

Gammal teknik med hjälp av experter
Rekonstruktionen ska utföras med gammal byggteknik precis som när gårdsbyggnaden uppfördes i mitten av 1800-talet, med undantag för moderna brandsäkerhetsåtgärder. Genom återbruk av autentiskt material som taktegel, murtegel och liknande från andra projekt kommer slutresultatet bli så likt originalet som det bara är möjligt.

För att få hjälp med byggtekniken har Bostadsbolaget ingått ett partneringavtal med ett konsortie bestående av en konsultfirma och ett byggbolag.

Det inledande arbetet bestod framförallt av efterforskningar och undersökning av platsen, vilket har varit en viktig process för att få korrekta ritningar och förutsättningar in i projektet.

Virket är utvalt
I februari påbörjades arbetet med virket till stallets stommar då granar och tallar valdes ut och fälldes i skogarna utanför Töreboda. Just nu ligger virket på tork och ska göra så fram till sommaren och därefter blir det experternas tur att ta över.

Bland annat ska stallets stommar byggas upp i Mariestad för att fram mot hösten plockas ner, transporteras till Göteborg och sedan byggas upp igen på plats i Haga. Därefter påbörjas arbeten med snickerier, takläggning och att återställa detaljer som inredning.

Om allt går enligt plan blir det invigning under våren 2023.

Se filmen om första delen av arbetet här: 

 

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega