Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Förnyelse med 50-talscharm

Familjebostäder renoverade Långängen med bevarad 50-talskänsla. Se filmen och bildspelet om projektet som fick ett hedersomnämnande i ”Årets bästa renoveringsprojekt”.

Slitet, anonymt – och med lite skamfilat rykte. De boende i Långängen på Hisingen i Göteborg kände sig inte så stolta över sitt område. Men 50-talskänslan var omtyckt och när Familjebostäder började prata om förnyelse var det viktigt för hyresgästerna att behålla den tidstypiska karaktären.

Resultatet är ett nytt Långängen med modern komfort och standard, med bevarad 50-talskänsla – på ett unikt sätt för varje hus. Långängenprojektet har blivit så lyckat att det nominerades och fick hedersomnämnande i SABO:s tävling ”Årets bästa renoveringsprojekt 2017”.

Motiveringen löd: ” Projektet har, förutom valet av ny teknik och hållbarhetstanke, visat förmågan att använda såväl akademisk forskning som genomtänkt boendeanpassning. Företaget har genom moderna tekniska lösningar, trygga och vackra utemiljöer i sin helhet omvandlat området tydligt inspirerat av 50-talet för framtida boende.”

Lyfter området
När Familjebostäder 2012 planerade en större upprustning av området Långängen var ambitionen att knyta området till närliggande Nya Kvillebäcken med bibehållen karaktär och möjlighet för människor att bo kvar. Allt med hyresgästerna i fokus.

– Vi ville lyfta området för i första hand våra hyresgäster. Dessutom ville vi stärka oss när det gäller dialog med boende och andra intressenter, säger Sara Hamon, tillförordnad fastighetschef på Familjebostäder.

Engagerade boende
Hyresgästerna deltog i utvecklingsarbetet genom att dela med sig av idéer, behov och kunskap både kring lägenheterna och för området i stort.

Några konkreta resultat av det arbetet är nya balkonger med grafiska screentryck, nya utemiljöer och olika färgsättningar på husen. Dessutom har det funnits stor valfrihet vid renovering av köken.

Hus med färg
– Genom hela upprustningen har vi varit måna om att ha en god dialog med hyresgästerna. Nu när projektet snart är slut kan både de och vi glädja oss åt ett helt nytt femtiotalsområde med olika färger på husen och balkongerna samt bevarade femtiotalsdetaljer för att stärka känslan. Vi har också förbättrat utemiljöerna med mycket grönska, fler sittplatser, bättre belysning och ätbara växter vid lekplatserna, berättar Leo Odby, projektchef på Familjebostäder.

 

 

Fakta om renoveringen

  • Husen är byggda tidigt 50-tal.
  • 501 lägenheter i 19 hus har rustats upp.
  • Arbetet indelades i fem etapper och började 2012.
  • Gemensamma åtgärder för hela området: nya klimatskal (tak, fönster, väggar, dörrar), nya balkonger, nya entréer med klinker i grafiska mönster, säkerhetsdörrar, postboxar, porttelefon, beröringsfria lås, tvättstugebokning, förbättrad belysning, dränering och helt nya utemiljöer. Arkitektbyrå: Tengbom Totalentreprenör:
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega