Ny metod i 5 delar – Familjebostäder ska halvera klimatavtrycket

Familjebostäder i Göteborg vill minska sin klimatpåverkan i byggprojekt med 50 % till 2025 och 90 % till 2030. Med en femdelad metod har de integrerat klimatmålen i varje steg – med mätbara resultat. Nu delar de gärna med sig av sina insikter till övriga branschen.

Med en tydlig, femdelad arbetsmodell har Familjebostäder i Göteborg inte bara testat nya vägar, utan också uppnått konkreta och mätbara resultat för att integrera hållbarhet genom hela verksamheten.

Josephina Wilson, Familjebostäder

Målet är att minska sin klimatpåverkan med 50 procent till 2025 och hela 90 procent till 2030.

– Vår resa mot att halvera vår klimatpåverkan har varit en process som krävt både mod och uthållighet. Genom att pröva oss fram, sätta tydliga mål och bygga starka samarbeten har vi integrerat cirkulärt tänkande i våra byggprojekt. Vi har fokuserat på att minska klimatavtrycket genom återbruk och effektivisering. Nu vill vi dela med oss av våra erfarenheter och insikter, och hoppas att andra kan dra nytta av det vi lärt oss, säger Josephina Wilson, projektutvecklare.

En metod i fem delar
Modellen bygger på mod, mål och ägarskap, kulturbyggande, kompetenshöjning och uppskalning. Här är en närmare titt på den och vad den hittills har resulterat i.

  1. Mod – Att våga testa nytt

    Familjebostäder har som utgångspunkt att våga pröva nya, hållbara arbetssätt, även utan fullständig strategi i början. Att våga testa har lett till flera lyckade pilotprojekt, där man exempelvis har omvandlat lokaler till bostäder och genomfört materialinventeringar och återbruk. I ett projekt på Kustgatan vann de till exempel pris och fick medial uppmärksamhet för sina insatser. Genom att vara en förebild vill man gärna inspirera andra aktörer i branschen att våga pröva liknande metoder.

  2. Mål och ägarskap – Förankring och tydlighet

    För att driva förändring har Göteborgs stad satt tydliga klimatmål och fördelat ansvaret strategiskt. I stället för att låta miljösamordnaren vara ensam ansvarig, har man överfört ansvaret till ombyggnadschefer, vilket ger en bredare förankring. Tydligt definierade mål har gjort att klimatfrågan blivit en del av vardagen för hela organisationen, och engagemanget ökar genom ambassadörer och positiva interna erfarenhetsutbyten.

  3. Kulturbyggande – En lärande organisation
    Genom att skapa en kultur där klimatmål är i fokus uppmuntras alla medarbetare att delta i arbetet för minskad klimatpåverkan. Familjebostäder har använt en lärandemodell där klimatberäkningar och återbruk integreras i projekten. En framgångsfaktor bygger också på nära samarbeten med återbrukskonsulter och leverantörer för att hitta kreativa lösningar på klimatutmaningar.

  4. Kompetenshöjning – Utbildning för klimatsmarta val
    Familjebostäder satsar på kompetensutveckling för att säkerställa att klimatåtgärder genomförs effektivt. I projektet Änggården har klimatberäkningar styrt hela byggprocessen, där man minskat klimatbelastningen genom noggranna materialval och ett hållbart ekonomiskt upplägg. Resultaten visar en CO₂-reduktion på 38 procent, vilket motsvarar 77 ton CO₂e eller 56 kg CO₂e per kvadratmeter bruttoarea. Det innebär en betydande minskning som ska inspirera liknande insatser i framtiden.

  5. Uppskalning – Att sprida och skala upp hållbara lösningar

    För att göra hållbarhetsåtgärder till en integrerad del av verksamheten arbetar Familjebostäder nu med att skala upp sina insatser. Bland annat utvecklas checklistor och upphandlingsmodeller som sätter klimatmål i centrum redan från projektstart. Ambitionen är att minska klimatpåverkan i bredare skala, från renoveringsprojekt i miljonprogramsområden till innovativa samarbeten med leverantörer och forskningspartners.

Resultat som gör skillnad
Familjebostäder i Göteborg har uppnått resultat genom att kombinera sin femdelade modell med konkreta klimatåtgärder. Genom att återanvända badrumsinredning och andra komponenter har de sparat över 120 kg CO₂e per enhet som återbrukats. Dessutom har minskad användning av material som stål och betong i nybyggnationer lett till ett kraftigt sänkt CO₂-avtryck.

Bolaget siktar på att nå sitt 90-procentsmål för 2030 genom att implementera sina systematiska och uppskalningsbara metoder, samtidigt som de vill inspirera andra aktörer att följa deras exempel.

Text: Thomas Hallberg
thomas.hallberg@forvaltarforum.se

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega