”Det är kul att skapa något bestående”


… Thomas Lindén på Croisette, vald till Årets Förvaltare Bostad 2022.

Grattis, hur känns det?
– Det känns jättebra, fantastiskt kul att få komma till final och att det gick hela vägen. Jag har fått mycket uppmärksamhet kring det. Allt är positivt med att bli så uppmärksammad.

Varför tror du att du blev Årets Fastighetsförvaltare?
– Jag vet att jag är omtyckt hos både hyresgästerna och fastighetsägarna. Jag har en aktiv förvaltning med fysisk närvaro, sitter inte bakom en dator på kontoret utan är aktiv, ute hos hyresgästerna.

– Jag är också känd för att vara hands-on, älskar att lösa problem, i stort och smått. Jag vill hitta en positiv lösning för hyresgästen och en ekonomiskt bra lösning för fastighetsägaren. Det ekonomiska sinnet ska vara med i problemlösningen.

Varför blev du fastighetsförvaltare?
– I grunden har jag ett stort tekniskt intresse. Jag brinner för den praktiska driften och underhållet. Jag är hantverkare i grunden och det var naturligt att gå vidare till det administrativa och bli förvaltare.

Vad är roligast med fastighetsförvaltning?
– Det är kul att man är med och skapar något idag, som finns kvar imorgon och många år framåt. Jag kan åka runt till orter och städer där jag har förvaltat och peka på saker som jag har genomfört och åstadkommit. Det är kul. Man är med att skapa något som är bestående och som ger en ekonomisk avkastning till fastighetsägaren.

Vad är bra fastighetsförvaltning?
– Bra förvaltning är att vara lyhörd, lyssna på hyresgästen och fastighetsägaren och hitta balans mellan dem i intresse och önskemål. Hyresgäster vill ha mycket, och det tycker jag de ska få också. Men samtidigt ska det ju vara något som genererar avkastning till fastighetsägaren. 

– Jag jobbar tätt med hyresgästen och hjälper dem att vårda sina lägenheter. Då får vi mindre underhåll och fastighetsägaren kan lägga mer pengar på förbättringar. Det ger ett ökat fastighetsvärde.

Vilken är största utmaningen i dagsläget?
– Utmaningen är all ny teknik som ska in i fastigheterna, för att hänga med i energieffektiviseringen och få bättre driftnetto för fastighetsägaren. Det gäller att välja rätt teknik – någon som är modern idag men som även fungerar om ett antal år.

– Man måste förstå hur tekniken fungerar och veta hur man kan utnyttja den, så att man inte bara sätter in en massa teknik och sedan inte använder den.

Hur tror du att förvaltarjobbet förändras de närmaste fem åren?
– Digitaliseringen gör att man kan sköta mer från kontoret, än vad man gör idag. Med AI och digitala tvillingar kan man bevaka på distans. Jag tror också att man kan ersätta fysisk närvaro med övervakningskameror och man kan också möta hyresgästen via teams i digitala möten. Det har vi sett under pandemin.

– Men personligen tycker jag ändå att det digitala mötet inte kan ersätta det fysiska mötet. Det är bra att träffa hyresgästerna på plats i deras lokaler och man måste ut i fastigheterna för att hålla koll.

Dina tre bästa tips till bra förvaltning?

  • Var lyhörd och lyssna på hyresgästen för att få in deras önskemål och synpunkter.
  • Var en aktiv förvaltare och jobba ute i fastigheterna, man kan till exempel sitta och arbeta någon timme ute hos hyresgästerna för att komma närmare och lyssna av dem.
  • Digitalisera och ta hjälp av den tekniken som finns för att få ett bra underhåll av fastigheterna. Är man inte med nu på digitaliseringståget så halkar man efter. Digitaliseringen underlättar jättemycket för mig som förvaltare och för driftteknikerna.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Thomas Lindén

Titel: Förvaltare av bostäder på Croisette Real Estate Partner
Ålder: 49 år
Bor: Villa i östra Ljungby
Familj: Sambo och tre barn
Karriär: 2004–2013 på Trygg bostad, 2013–2021 på Rexellent, sedan 2021 på Croisette Real Estate partner
Fritid: Hus och hem och trädgård, barnen har hästar och hundar och jag håller på med motorsport.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega