Vad gör jag som förvaltare åt den här krabaten?

Foto: Wikimedia commons

Mustaschprydd silverfisk, långsprötad silverfisk, supersilverfisk – kärt barn har många namn.

Långsprötad silverfisk (Ctenolepisma longicaudata) är en införd art i Sverige, den är alltså inte inhemsk. Den första rapporten om långsprötad silverfisk är daterad till 1994 men det är först de senaste åren anmälningar om den har ökat. Det är högst troligt inte beroende på att antalet ökat utan att anmälningsbenägenheten har ökat.

Trivs i torrare miljöer
Till skillnad från den ”vanliga” silverfisken (Argentina sphyraena) trivs den långsprötande varianten i torrare miljöer än deras mindre släkting.

Den vanliga silverfisken, föredrar våtutrymmen, medan den långsprötade silverfisken förekommer i alla rum. I vårt klimat kan den endast överleva inomhus.

Har mustasch
Det som skiljer dem åt utseendemässigt är att den långsprötade silverfisken är ca 15–19 mm lång, har borstigt hår över munnen, kan framstå som en mustasch, och de äldre individerna är mörkare än den vanliga silverfisken (10–12 mm).

Den har också tre långa spröt i bak som kan tolkas som en svans. Dess föda är små partiklar av textilier, papper och andra insekter.

Den långsprötade silverfisken kan leva upp till 4 år vilket är ovanligt för en insekt. Den är primärt en nattaktiv insekt och föredrar mörker men har setts i dagsljus i vissa fall.

Indikerar inte på fuktskada
När det kommer till den vanliga silverfisken, som trivs med mer fukt, så kan ett större antal visa på en eventuell fuktskada och det kan behöva undersökas.

Men när det kommer till den långsprötade silverfisken finns det inga sådana indikatorer då de trivs bäst i vår inomhusmiljö med den luftfuktighet vi håller i våra hem.

Kommer in med byggmaterial?
Den långsprötade silverfisken verkar ha exploderat i nyproduktion, fastigheter som byggts efter år 2000. Det är inte bara bostäder som drabbats utan också kontor, skolor, museer etcetera.

Anledningen till det är inte fastställd så följande är spekulationer som delas av andra kollegor i branschen samt internationella studier – förmodligen kommer den långsprötande silverfisken in i husen med byggnadsmaterialen.

En annan förklaring är den förhöjda införseln av saker vid en inflytt så som inredningsdetaljer, möbler med mera. Teorin är att den långsprötade silverfisken följer med emballagen in i huset. Oftast så emballeras inköpen utomlands där den långsprötande silverfisken finns naturligt.

Saneringsmetod
Det finns inget enkelt sätt att bli av med den långsprötade silverfisken, man får ha tålamod.

  • Då den lever på material som finns i våra hem, som cellolusa, stärkelse och andra döda insekter, är det omöjligt att svälta ut dem.
  • Ett sätt att försöka minska populationen är att dammsuga potentiella husrum för den långsprötade silverfisken så som små utrymmen, sprickor, under möbler, bakom bokhyllor samt kyl, frys och spis.
  • Torrvaror bör också förvaras i tätslutande burkar så att den långsprötade silverfisken inte kommer åt innehållet. Tänk på att hund- och kattmat också är attraktivt.
  • Torka ur skafferiet regelbundet för att ta bort smulor med mera, som den kan äta av.
  • Vid stora angrepp eller om det blir påfrestande bör en saneringsleverantör kontaktas som kan komma och sätta ut ett gel-bete.

Dock kan en sanering mot långsprötad silverfisk ta tid, en norsk studie visar att en sanering kan ta 12–18 månader.

Inget skadedjur
En silverfisk räknas inte som ett skadedjur då den inte orsakar skada på person eller sak utan anses vara en ohyra.

Ohyra är något som orsakar obehag för personer men inte är skadlig.

Det vanligaste är att den drabbade känner sig smutsig och oren vilket inte är fallet, den långsprötade silverfisken kan få fäste även i de mest välstädade hemmen.

Vad gör jag som förvaltare?
I fallen med silverfisk och långsprötad silverfisk är det kanske något vi får lära oss leva med. Vi kan inte förvänta oss en nolltolerans mot långsprötad silverfisk enligt den norska studien då ny-införsel blandas med befintligt bestånd.

Det bästa du kan göra om du får frågor på detta från en hyresgäst är att försöka förklara att det är en långdragen process som, tyvärr, kanske inte innebär att man blir 100% fri från insekterna.

Som förvaltare kan du inte garantera att hyresgäster blir helt av med silverfiskarna men du bör, självklart, göra ditt bästa. Eventuellt med hjälp av en skadedjursentreprenör.

Chantelle Small,
Förvaltningsstöd och skadedjursexpert för Boende & Lokaler på Stockholmshem

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega