Herbhus drar igång hållbart kvarterskontor

Moa Arnberg och Susanna Elfors utvecklar ett kvarterskontor med ”en liten krydda”.

Det lilla fastighetsbolaget Herbhus jobbar aktivt med hållbar stadsutveckling. Vd:n Moa Arnberg berättar hur bolagets nya kvarterskontor ska bidra till en mer levande stadsdel.

Det är inte bara stora bostadsbolag som har möjlighet att satsa på hållbar stadsutveckling. Det lilla och nytänkande fastighetsbolaget Herbhus i Björkhagen visar att små bolag också kan bidra.

I september startar Herbhus ett litet kvarterskontor med hållbarhetstema i en av sina fyra fastigheter. Här är det tänkt att de som bor i närområdet ska kunna sitta och jobba, men det finns också en ”liten krydda i det här”, som Herbhus vd Moa Arnberg uttrycker saken.

– Det här ska vara lite mer än en arbetsplats. Det kan man ju hitta på ett kontorshotell. Men det här ligger nära kvarteret där jag bor, är lite mer personligt och här ingår till exempel en odlingslott och det händer lite fler saker, så det blir mer som en mötesplats, förklarar Moa.

Flexibla arbetsplatser
Det lilla kontoret ska ligga i bottenplan i ett hyreshus på Malmövägen 56 och är bara 42 kvadratmeter. Här ska det finnas 4–6 flexibla arbetsplatser, en liten soffgrupp, en toalett, ett pentry och ett litet rum som kan användas som ett tyst rum för telefonsamtal och möten.

– Vi vill absolut jobba med någon form av flexibilitet. Man ska till exempel kunna jobba här några dagar i veckan och då måste ju vissa platser vara anpassade för det. Men den som jobbar heltid måste ju kunna ha sitt eget skrivbord.

Hjälp av hållbarhetsexpert
Moa har fått hjälp med att utveckla och dra igång kvarterskontoret av Susanna Elfors, hållbarhetsexpert och teknologie doktor i bebyggelseanalys. Susanna vill i sin roll som hållbarhetskonsult inspirera fler att arbeta lokalt i kvarterskontor.

– Det är absolut en fördel med Susannas kompetens och kontakter. Susanna har startat och drivit Bagarmossen Resilience Centre, ett kontorskollektiv med fokus på hållbarhet och tar nu med sig erfarenheterna från det i konceptet Kvarterskontoret. Hon har dessutom nätverket för att hitta hyresgäster. Hon får till rutinerna för hur det ska funka för de som ska jobba här och hur vi ska lägga upp en prismodell.

Anpassas efter behov
Moa berättar att hon ser projektet som en testbädd för att prova vad som fungerar.

– Det är inte exakt bestämt vad det blir, utan det måste få växa fram beroende på vilka som kommer att jobba här och vilka behov de har. Men det ska finnas en hållbarhetstanke i att sitta här, till exempel att man är intresserad av att odla. En odlingslott ingår om man vill det. Dessutom kan kvarterskontoret bli en plats för olika erfarenhetsutbyten eller till exempel odlingskurser. Vi kanske drar in föreningslivet också, så att kontoret används på andra tider av dygnet då vi kan bjuda in andra hyresgäster på olika aktiviteter. Vi har också talat om att ha en lådcykelpool i vårt garage i närheten och koppla på mer delningsekonomi i det här projektet.

Marknadsförs digitalt
Susanna har börjat marknadsföra kvarterskontoret för att hitta hyresgäster. Hon använder sig mycket av sociala medier, till exempel LinkedIn och Facebook.

– Vi kommer även gå ut med brev till våra närmaste hyresgäster. Men vi har ganska få hyresgäster i huset här med bara 28 lägenheter. Det vore roligt om någon av dem är intresserade, men vi kommer även rikta oss till en större målgrupp i närområdet, till exempel kommer vi sprida informationen i Facebook-grupper som Bästa Björkhagen, Härliga Hammarbyhöjden och Kära Kärrtorp, berättar Moa.

Skapar levande stadsdelar
Hållbarhetsfrågorna ligger Moa varmt om hjärtat och hon menar att det är viktigt att inte bara jobba med fastigheternas ”hårda frågor”, utan även med de som bor i fastigheterna.

– Det är jätteviktigt för levande stadsdelar att det händer saker i bottenvåningarna. Vissa hyresgäster kanske tycker det är lite störande med mer folk, men i det här fallet tror jag inte att det kommer vara ett problem.

Hon ser också många andra fördelar för Herbhus, de som bor i området och miljön.

Fördelar med närhet
– Pandemin har lett till att många har vant sig vid att sitta hemma och jobba och ser fördelarna med att inte ha långa pendlingstider. Men gissningsvis saknar många kollegorna och en bra och ergonomisk arbetsplats. Då kan alternativet vara att man går till ett kvarterskontor och träffar andra typer av kollegor, som man kan fika med, inspireras av och få nya kontakter, säger Moa och tillägger;

– Sen slipper man ju använda sin bil lika mycket genom att vara nära. Kanske kan man använda den här tiden som man inte pendlar till att träna mer och få tid att hämta barnen på skolan tidigare, så det skapar mervärden. Det finns också en poäng med hur vi utnyttjar all yta i våra fastigheter. Kan kontorsytan utnyttjas mer över dygnet finns också en miljötanke i det.

Ökar fastighetsvärdena
Herbhus kanske inte drar in mer i hyra än vad bolaget gjort tidigare för denna lokal men kvarterskontoret och hållbarhetsprojekten handlar om andra värden som i förlängningen kan ge mycket mer.

– Även om man inte är jätteintresserad av ekologiska och sociala hållbarhetsfrågor tror jag att man som fastighetsägare kan se att det finns en tydlig koppling mellan ett mer trivsamt område och ett område som ökar i värde rent ekonomiskt, säger Moa.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega