”Släpp sargen – så här ska fastighetsbranschen lyckas med sin digitalisering”

Om fyra år kommer över hälften av alla hem att vara smarta och ha någon form av uppkoppling.* Det pågår en disruption på marknaden, det är ingen tvekan om att digitaliseringen händer och det händer snabbt – nu gäller det för Fastighetsbranschen att agera och tänka till från början när fastigheterna byggs.

Under de senaste åren har Internet of Things, IoT eller helt enkelt sakernas internet, satt helt nya spelregler och gett nya möjligheter. Tänk när vi pratade om att gräsklippare kunde göras automatiska, att vi kunde övervaka våra hus via olika appar, få svar på olika frågor genom att fråga en smart högtalare, eller att bilens funktioner skulle komma att uppdateras över Internet utan att behöva köra till verkstaden.

Idag är det verklighet och inget man direkt tänker på. Det här händer överallt. Om fyra år är mer än hälften av våra svenska hushåll uppkopplade och då kommer vi varken att prata om IoT eller smarta hem, det är något som bara kommer finnas runt omkring oss.

Fyra år är också vad det kan ta att ha en fastighet färdigställd och klar för inflyttning. Markexploatering, markanvisningar, byggnadsplaner, projektering, infrastruktur, byggande o s v. Projekteras en markanvisning för fastighetsbyggande i år så är det kanske inflyttning 2025 och då vet vi alltså att mer än hälften av alla svenska hushåll är uppkopplade.

Med andra ord – för att Fastighetsbranschen ska få möjlighet att använda lägenhetsdata i fastighetsperspektivet, samt erbjuda attraktivt boende, så måste detta byggas in redan nu. Marknaden springer blixtsnabbt och springer inte Fastighetsbranschen i samma takt så har vi en förväntan på marknaden som inte uppfylls av branschen, d v s ett utbud som inte möter efterfrågan.

Vi vet att hushållen blir uppkopplade i rasande takt så betalningsviljan kommer att finnas där. Nya spelare driver på utvecklingen och fastighetsbolag som inte hakar på kommer att hamna efter. Bilbranschen är ett bra exempel där vissa tunga jättar har hamnat efter snabbfotade aktörer som hastigt tar stora marknadsandelar med sina elbilar.

Klockbranschen är ett annat exempel, vem hade kunnat ana att Apple på kort tid skulle bli världens största klocktillverkare. De schweiziska jättarna räknade i alla fall inte med det.

Så fastighetsbranschen – släpp sargen! Digitaliseringen händer och driver inte de (idag) ledande aktörerna på så kommer andra att göra det. Möjligheterna är stora och betalningsviljan är där. Istället för att var och varannan springer till detaljhandeln för att själva koppla upp sitt hushåll så bör fastighetsbranschen lösa detta och i tillägg aggregera upp data för att effektivisera fastighetsförvaltningen.

Dessutom finns det en hållbarhetsaspekt i detta. Undvik att data stannar i lägenheten och använd den på en högre nivå för att effektivisera energin, förbättra klimatet, driva grannsamverkan med mera. Marknaden för smarta hem värderas till 10 miljarder SEK under 2021* så där finns en stor kaka att dela och allt talar för att driftnettot ökar med hjälp av uppkopplade fastigheter.

Henrik Jarl, vd Compare-IT

 

* https://www.statista.com/outlook/dmo/smart-home/sweden

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega