Lärmiljö vinner ljuspris

Ekonomikum läsesal. Foto: Mikael Silkeberg

Ekonomikum läsesal vid Uppsala universitet vinner årets tävlingsomgång av Svenska Ljuspriset. 

Att projektet genomförts med en enorm expertis och passion för studiemiljöer är en av de centrala delarna av jurymotiveringen. Att ha förvandlat ett fönsterlöst skyddsrum, en bunker, till en ergonomisk och innovativ studiemiljö som är helt unik i sitt slag är en annan.

Arbetet har inneburit många utmaningar, både när det gäller gestaltningen och de tekniska lösningarna och här har projektgruppen lyckats exemplariskt.

Andra gången
Det är för andra gången som den ansvariga ljusdesignern och arkitekten Jonas Kjellander tar emot detta prestigefyllda pris, som delas ut för 27:e året i följd.

Han vann tävlingen första gången år 2010, då med sitt projekt med Matildelunds förskola i Kumla. Att Jonas Kjellander brinner för barnens arbetsmiljö går inte att ta miste på men varifrån kommer intresset?

– För mig är svaret ganska enkelt. Skolor är de viktigaste gemensamma miljöer vi bygger och ljus är arkitektens enskilt viktigaste verktyg, säger Kjellander och fortsätter:

Yasuragi och Havsstrand
– Att få motta Svenska Ljuspriset betyder att vi förhoppningsvis får möjlighet att fortsätta utveckla bättre miljöer inte bara i skolan utan i andra sammanhang också. Men att också göra det med barns perspektiv. Då blir det bättre för alla.

Ekonomikum vinner Svenska Ljuspriset i hård konkurrens med  Det japanska badet på Yasuragi i Nacka och Pumpstation P42 ”Havsstrand” i Luleå. Båda de övriga projekten uppmärksammades med ett hedersomnämnande vid prisutdelningen på Berns.

Källa: Svenska Ljuspriset

Fakta om Svenska Ljuspriset
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling som syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur.

Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter. I årets tävlingsomgång tävlar projekt färdigställda under 2018.

Arrangörer är de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega