Belok arrangerar den 10 november ett möte i Stockholm om hur kommersiella fastighetsbolag och deras hyresgäster gemensamt kan hitta nya lönsamma sätt att minska energianvändningen. Mötet är öppet för alla.
Belok, Energimyndighetens beställarorganisation för lokaler, driver sedan i våras projektet Samverkan. Syftet är att fastighetsägare och lokalhyresgäster med gemensamma ansträngningar ska minska energianvändningen och göra det på ett lönsamt vis.
Stor potential att spara
– Det finns en stor potential att spara energi med förbättrat samarbete, säger Bosse Wikensten, energikonsult som leder samverkansprojektet.
Vid en första workshop i våras pekades fyra teman ut inför fortsatta diskussioner.
- Investeringar kontra besparingar
- Fastighetsägarnas Grönt hyresavtal
- Mätning och uppföljning samt
- Beteende och samverkan.
Inte fått önskad effekt
En förstudie från Belok har visat att det till i fjol hade tecknats cirka 2 500 så kallade gröna hyresavtal, där hyresvärd och hyresgäst förbinder sig att samverka för minskad miljöbelastning. Men i många fall har avtalen inte fått den effekt som önskat, på grund av bristande engagemang från hyresvärdar och hyresgäster.
– Det finns problem i synen på det gröna hyresavtalet, säger Bosse Wikensten. Juridiska aspekter är en, om ekonomisk reglering mellan investering och besparing ska ingå eller inte är en annan. Det finns också en viss osäkerhet när det gäller andra typer av lokaler än kontor, då Grönt hyresavtal ursprungligen togs fram för kontor.
Engagemang från båda parter
Bosse Wikensten pekar på vikten av engagemang från båda parter.
– Ömsesidig trovärdighet och en bättre samverkan mellan hyresgäst och fastighetsägare är nycklarna för att lyckas. Det kräver ett engagemang från båda sidor och en insikt från fastighetsägaren att denne har ett informationsövertag. För att öka incitamenten för hyresgästen behöver man kunna mäta och visualisera energianvändningen, för att sedan kvantifiera och belöna resultatet av gjorda ansträngningar.
Testa pilotprojekt
Förhoppningen är att mötet ska leda fram ett antal pilotprojekt som ska testas.
– Även de som inte kan vara med på mötet är jättevälkomna att komma in med projektförslag som man vill testa, säger Bo Wikensten.
Anmäl dig senast 2 november
Workshopen vänder sig till fastighetsägare, förvaltare, hyresgäster, konsulter och övriga som kan ha intresse. Torsdag den 2 november är sista dag att anmäla sig för att vara med.
Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se
Läs mer och anmäl dig till workshopen här
Kontakt: Bo Wikensten, tel: 070-5727 7888, e-post: bosse.wikensten@cit.chalmers.se