Vinnare av årets ljuspris

Restaurant Frantzén i Stockholm är årets vinnare av Svenska Ljuspriset.

Projektet prisas för sin ljussättning som lyfter totalupplevelsen och förstärker den kulinariska resan med kreativa ljusupplevelser genom hela byggnaden.

Priset delades ut under festliga former på Ljusdagen på Berns Salonger i Stockholm den 5 september.

Tio utrymmen
Ljussättningen har planerats in i minsta lilla detalj för att skapa upplevelser som avlöser varandra, i varje rum genom hela byggnaden.

Resan omfattar totalt tio utrymmen, som alla gestaltas utifrån rumsaktivitet, planerad sinnesstämning och orientering i huset och leder besökaren till den gastronomiupplevelse de är där för att ta del av.

Tuff konkurrens
Konkurrensen var tuff mellan de tre projekt som gick till finalen i år. De två övriga finalisterna Grand Hôtel, Vinterträdgården och Downtown Camper by Scandic mottog var sitt hedersomnämnande av prisjuryn.

Juryns motivering
”Den ypperligt utförda ljusgestaltningen spelar en central roll och lyfter helhetsintrycket. Teamet visar imponerande kreativitet vid behandlingen av ljus och skugga, för att skapa mycket subtila och intressanta effekter. Kontraster, ljusnivåer och siluettverkan har utnyttjats på ett finessrikt sätt för att underlätta orientering och fånga olika detaljer. En fin balans mellan det integrerade ljuset och inredningsarmaturerna skapar välbefinnande och harmoni. Ljussättningens fokus förstärker det viktigaste – den kulinariska resan.”

 

Svenska Ljuspriset är ett årligt pris som delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och att lyfta fram den höga nivån av ljusdesign i Sverige. Tävlingen har en lång tradition och delas nu ut för 26:e året i rad.

 

Fakta om vinnarprojektet
Beställare: Restaurant Frantzén
Ljusdesigner: Sofie Bamberg & Anna Ekberg, Black ljusdesign
Inredningsarkitekt: Joyn Studio
Programmering av styrsystem: Rebel Controls
Elkonsult: Exengo
Elentreprenör: APQ el

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Välj ett giltigt formulär