Ökad hållbarhet i nya upphandlingsregler

De nya upphandlingsreglerna gör det lättare än tidigare att ställa miljökrav och sociala krav. Det blir också lättare att handla upp innovationer med den nya lagstiftningen.

Riksdagen sa i förra veckan ja i stort till regeringens förslag om nya regler kring offentlig upphandling.

Däremot blev det nej till förslaget att göra det obligatoriskt att i vissa fall kräva att leverantörerna tillämpar villkor i enlighet med kollektivavtal bland annat med hänvisning till att det skulle försvåra för småföretag att konkurrera.

Kristian Pedersen, advokat och delägare på Advokatfirman Kahn Pedersen.

Kristian Pedersen, advokat.

Kollektivavtalsliknande villkor
– Den nya lagstiftningen innebär dock att det blir lättare att ställa den här typen av krav, fast det inte är obligatoriskt. Som upphandlande myndighet kan du inte kräva att leverantören har kollektivavtal, däremot kan du ställa krav på villkor i enlighet med kollektivavtalet, som minimilöner och reglerad arbetstid, säger Kristian Pedersen, advokat och upphandlingsexpert på Advokatfirman Kahn Pedersen.

– Man ökar också möjligheterna att ställa krav på att produkter och tjänster är framtagna under schyssta förhållanden och uppfyller villkoren i olika sorters märkning, socialt och miljömässigt. Det innebär en fördel för den leverantör som har en produkt som är märkt, medan andra måste bevisa på annat sätt att de uppfyller villkoren.

Modernt och elektroniskt
De nya upphandlingsreglerna innebär sammantaget en modernisering av regelverket och uppmuntrar elektronisk upphandling i så stor utsträckning som möjligt.

Det finns även en politisk vilja att använda upphandling som ett sätt att driva innovationspolitik.

– Regeringen vill att det ska komma fram nya tjänster och produkter inom ramen för offentlig upphandling, säger Kristian Pedersen. I regelverket pekar man på ett antal möjligheter att använda upphandling som ett verktyg för att driva innovation, bland annat genom så kallat innovationspartnerskap där man upphandlar forsknings- och utvecklingstjänster med en ny metod.

Den nya lagen ska träda i kraft vid årsskiftet.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega