Så drar Mitthem nytta av energideklarationen

stefan_wassbrink_artikelBostadsbolaget Mitthem har hittat ett sätt att få lite mervärde för de obligatoriska energideklarationerna. Genom att samordna deklarationsarbetet med värmeinjustering spar man både tid och pengar och får ett bättre underlag till underhållsplanen.

– Utgångspunkten var att det snart är dags att göra nya energideklarationer. Det blev väldigt stressigt förra gången och vi kände att vi denna gång ville sprida ut arbetet och dra lite större nytta av det. Det förklarade Stefan Wassbrink, energicontroller på Mitthem, vid Sabos konferens Energikicken i Uppsala härom veckan.

Deklarerar i förtid
Sagt och gjort. Bolaget anlitar en vvs-konsult för att göra värmeinjusteringar och konsulten gjorde även de första energideklarationerna.

Stefan Wassbrink låter nu företaget upprätta energideklarationer i förtid för de fastigheter som ändå ska värmeinjusteras eftersom arbetsuppgifterna är likartade: ritningar, platsbesök, beräkningar, kännedom om brister i byggnaden, förbrukningsuppgifter och uppgifter om genomförda rot-projekt.

Extra dokumentation
– Samtidigt som vi gör inventering för värmeinjusteringsprojekt tar vi fram underlag till energideklarationen. Dessutom kompletterar vi deklarationen med både extra dokumentation om och bilder på klimatskal och värmesystem för att bestämma dess status. Behöver saker åtgärdas akut, inom 3–4 år eller på ännu längre sikt? säger Stefan Wassbrink och fortsätter.

– Det här har vi nytta av både till vår tioåriga underhållsplan, energideklarationen och i värmeinjusteringsprojekten.

Beställ hem gamla deklarationer
Stefan Wassbrink tipsade också om att det är enkelt och smart att hämta hem de gamla energideklarationerna i excelformat från Boverket.

– Genom att förse konsulten som gör jobbet med så mycket information som möjligt minskar man både konsulttimmarna och sparar tid. Dessutom är de gamla energideklarationerna ett bra underlag för alla som ska genomföra energikartläggningar.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Mer om Mitthem
Antal anställda: 50
Antal lägenheter: 5 700
Uthyrningsbar yta: 380 000 m²
Atemp: 517 000m²
Uthyrningsgrad 99 procent.

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega