Partnertext från Familjebostäder Stockholm

Drifttekniker Caroline: ”På Familjebostäder finns en familjekänsla”

Caroline Blomberg Ottosson är drifttekniker på Familjebostäder och har både börjat, slutat och sedan kommit tillbaka till bolaget. Här berättar hon varför hon trivs så bra med arbetet och företagets kultur – här finns en dynamik och familjekänsla.

Caroline Blomberg Ottosson har sin yrkesbakgrund inom industrin. Hon kommer från Flen och började jobba på stålverket i Oxelösund. Hon satte sig sedan vid skolbänken i Stockholm, utbildade sig till drifttekniker och fortsatte inom energibranschen – i åtta år körde hon
fjärrvärmeanläggningen i Värtaverket på Stockholm Exergi (tidigare Fortum).

– Jag gillar tung industri och människorna där. Det är raka puckar, tydligt och bra. Men när jag blev förälder fungerade inte skiftjobbet så jag gick över till Trafikverket som operatör. Men, jag satt inne i ett kontrollrum dagen lång och kände att det inte var min grej. Det blev för mycket stillasittande, berättar hon.

Under utbildningen kunde man välja linje; antingen kraft eller fastighet. Caroline insåg att hon borde utforska fastighetsbranschen och sökte sig till Familjebostäder. Här trivs hon jättebra.

Vad tycker du är roligt med ditt arbete?
– Det här är det bästa stället. Jag har ju varit inom industrin så länge, som bland annat linjetekniker. Där är det samma saker varje dag. Här är det mer variation och det finns stora möjligheter att utvecklas.

Varför trivs du så bra på Familjebostäder?
– Det är familjekänslan och dynamiken i att samarbeta mellan olika enheter. Man bollar idéer och får hjälp och sakkunnig erfarenhet från flera kollegor. Vi är inne i ett skede att gå ifrån linje till ett mer processorienterat arbetssätt och man får lära sig så mycket hela tiden.

Du slutade på Familjebostäder men kom sedan tillbaka, berätta varför?
– Jag valde att sluta för att testa vingarna någon annanstans, men saknade gemenskapen och samarbetet med kollegorna. Här är ju alla glada, man får ett ´hej´. Jag kände att jag inte var riktigt klar på Familjebostäder. Jag hörde av mig och sa att jag nog gjort en miss, fanns det en chans att komma tillbaka? Det är ju här jag ska vara!

Hur kan en dag på jobbet se ut?
– Det finns alltid något att göra, vi övervakar våra fastigheter via vårt styrsystem, gör ronderingar, är behjälpliga inom olika enheter med mera. Men så plötsligt kan saker gå sönder och då måste man vara lösningsorienterad. Det kan ske en vattenläcka eller att en fläkt går sönder. Jag måste ut på plats och göra en bedömning, går det att laga eller måste det bytas ut? Entreprenören ska kontaktas, logistiken fixas och hyresgästerna ska informeras.

Men är det alltid hektiskt på jobbet?
– Nej, men jag gillar ju utmaningar och ansvarskänslan. Utöver det akuta satsar vi mycket på att energieffektivisera våra fastigheter. Det ett stort bestånd, men det är jättekul och vi har märkt att med noggrannare drift så kommer vi långt. Mitt område innefattar också nyproduktion och där jag är med på möten, uppdaterar data mot verkligheten och driver frågor framåt. Samtidigt har jag mitt äldre bestånd där jag får vara ute i anläggningen som är mycket lugnare. Det är variationen som gör det kul.

Kan du känna att du utvecklas på Familjebostäder?
– Jag är som person väldigt driven och får jag någonting till mig så vill jag fortsätta linan ut. Det får man genom att samarbeta med andra enheter, vara delaktig i olika grupper och i andras arbetsuppgifter. Vi är laget före jaget som löser problem och utmaningar tillsammans.

Finns det någon skillnad i arbetsklimat mot dina förra arbetsplatser?
– Inom industrin var det ett tufft klimat, man fick klara sig själv och det var mer ensamt. Jag som tjej, i ett mansdominerat yrke, har aldrig känt här på Familjebostäder att jag att inte vågar fråga mina kollegor om något.

Caroline och hennes chef Petter Eneslätt inbegripna i ett samtal.

Petter Eneslätt är Carolines chef och den som anställde henne. Han såg förvisso att hon kanske inte hade all samlad kunskap från start, men att hon var rätt person för organisationen och verkligen ville lära sig alla delar.

– För att vara lämplig för jobbet behöver man givetvis ha en bra grund kompetensmässigt och vara gediget intresserad av teknik och energi, men personliga egenskaper väger tungt, inte minst med tanke på att driftteknikerna har många sociala kontaktytor. Vi har också goda exempel på när vi kunnat lyfta medarbetare internt från rollen husvärd till drifttekniker. Det finns ett stort värde i att kunna behålla och utveckla personal som redan har god insyn i organisationens olika delar, och som på operativ nivå vill utvecklas internt, säger Petter Eneslätt.

Vad bör man vara för slags person för att passa på Familjebostäder? 
– Man behöver vara en prestigelös lagspelare som kan samarbeta väldigt brett, med många aktörer och kollegor internt. Och så måste man kunna ta ett stort ansvar för det egna uppdraget. Som drifttekniker här på Familjebostäder är man en spindel i nätet för det som rör den operativa driften av fastigheterna, inte minst för det som handlar om noggrann drift av systemen och minskad energiförbrukning. Caroline gör till exempel ett fantastiskt arbete med att hålla ihop driftärenden som relaterar till garantifrågor och uppföljning av driften i delar av vårt nyproducerade fastighetsbestånd, där både samarbetsförmågan och tekniskt kunnande är avgörande delar. Man behöver också ha god grundläggande teknisk kompetens och vilja vara med på utvecklingsresan som vi befinner oss på, säger Petter.

Familjebostäder rekryterar drifttekniker
Driftteknikerna ihop med driftingenjörerna är två viktiga aktörer internt, och det är dessa 15 personer som hanterar stora delar av den dagliga operativa driften inom Familjebostäder. Petter Eneslätt säger att det är ett stort ansvar som ingår i rollen och trivs man med det och vill utvecklas så kommer man trivas här.

Teknikenheten på Familjebostäder rekryterar just nu drifttekniker. Caroline avslutar genom att ge sina bästa argument för att du ska söka dig hit.

– Det är väldigt varierande jobb och dynamiken och familjekänslan är enorm – det var ju därför jag valde att komma tillbaka. Man får en värme från sina kollegor. Även från de andra på andra kontor, som man inte känner jättemycket, kan man få feedback ifrån och känna att man har dem i ryggen och deras stöd. Det är en teamkänsla som är väldigt stark, och den stärker en som person väldigt mycket.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev










Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega