37 områden i Stockholm kan bli tryggare med BIDs

Fastighetsägarna Stockholm har kartlagt att det finns 37 områden i Stockholmsregionen som skulle kunna bli tryggare genom mer samverkan i form av BIDs. På så sätt kan fastighetsägare fortsätta vara en viktig part i att skapa tryggare bostadsområden.

BID är en organisationsform för fastighetsägare som i ett gemensamt arbete med andra aktörer skapar trygghet i bostadsområden på frivillig basis.

Idag finns 13 olika BIDs i 9 olika kommuner i Stockholmsområdet, och ytterligare sex är under uppstart. Genom att fler BIDs-områden etableras kan fastighetsägare bidra till ökad trygghet och attraktiv områdesutveckling.

– Många av våra medlemmar är mycket engagerade i de områden där de äger och förvaltar bostäder. När man ser kriminaliteten krypa allt närmare människors hem upplever fastighetsägare ett behov av en kraftsamling mellan fler aktörer i samhället. Då är uppstart av BIDs ett effektivt verktyg för att göra skillnad tillsammans, säger Katrin Behdjou Arshi, chef stadsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm.

Stor potential till fler BIDs i Stockholm
Fastighetsägarna har goda erfarenheter av att arbeta med BIDs i många kommuner runt om i landet. Kartläggningen har visat att potentialen är stor för att skapa nya BIDs i Stockholm.

Målet med BID-samverkan är att parterna genom att bidra till en god samhällsutveckling samtidigt ökar affärsnyttan för alla parter. På så sätt vinner alla och området blir trevligare och tryggare att vara i.

– Genom att fastighetsägare samverkar på frivillig basis ökar handlingsutrymmet och arbetet blir långt mer effektivt än när man agerar ensam. Fastighetsägare i samverkan med kommun, polis, civilsamhälle och ideella verksamheter kan tillsammans åstadkomma resultat som enskilda aktörer på egen hand inte mäktar med, säger Katrin Behdjou Arshi.

Läs även Kicki Björklunds krönika om hur hon hittade inspiration i New York till hur BIDs kan organiseras.

Källa: Fastighetsägarna

Kommuner och områden i Stockholms län med potential att starta upp nya BIDs

Botkyrka: Hallunda-Norsborg och Alby
Nacka: Orminge och Fisksätra
Norrtälje: Vigelsjö och Hallstavik
Nynäshamn: Ösmo centrala, Nynäshamn centrum
Salem: Salem centrum och Västra Salem
Sigtuna: Norrbacka
Sollentuna: Edsberg
Stockholms stad: Farsta, Hjorthagen, Gullmarsplan, Liljeholmen-Nyboda, Högdalen-Bandhagen, Götgatan, Högalid, Brunkebergstorg, Stockholms centralstation, S:t Eriksgatan, Östberga, Hagsätra, Älvsjö-Solberga och Fruängen
Sundbyberg: Ör
Södertälje: Ronna-Geneta, Hovsjö och Fornhöjden och Saltskog och Södertälje C
Tyresö: Granängsringen-Nyboda
Täby: Arninge och Täby C
Upplands Väsby: Smedby
Värmdö: Munkmora-Ösby grind
Österåker: Åkersberga centrum

Läs mer i Fastighetsägarna Stockholms rapport.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega