Bidra till AI-utvecklingen i branschen – svara på enkät

Hur formar generativ AI framtidens förvaltning? Två forskare på KTH, Agnieszka Zalejska Jonsson och Emil Teimert, vill ta reda på detta genom en undersökning. Vill du vara med och bidra till utvecklingen, svara på deras enkät!

Fastighetsbranschen står inför många utmaningar där teknisk utveckling och dess tillämpningar i förvaltningsverksamheten spelar en stor roll för effektivitet och branschens vidare utveckling. Vi diskuterar ofta effekterna av sensorer, IoT-uppkopplingar och byggnadsautomation, men det finns också andra innovativa lösningar som generativ AI.

Denna teknik kan transformera sektorn genom att automatisera rutinmässiga uppgifter, förbättra beslutsprocesser och förhöja kundupplevelser. En ny studie på KTH undersöker hur förvaltningsbranschen ser på och använder generativ AI i sitt arbete. Datainsamlingen pågår nu, och genom att delta i undersökningen bidrar du direkt till kunskapen och utvecklingen av fastighetsbranschen!

Vad är generativ AI?
Generativ AI, eller generativ artificiell intelligens, är en AI-typ som genom uppmaningar (prompts) kan skapa innehåll som text, bilder, ljud, videor och programmeringskod. Den genererar realistiska resultat genom att lära sig mönster och strukturer i de data den tränats på.

Vanliga exempel på textverktyg/chatbottar baserade på generativ AI inkluderar ChatGPT, Bing Copilot, Bard, Jasper och Synthesia.

Hur tillämpas generativ AI?
Generativ AI tillämpas inom flera industrier. Inom hälsovården stödjer den kritiska områden som läkemedelsutveckling, tolkning av medicinsk teknik och genetisk analys. I hotell- och turistbranschen förbättrar AI personalens produktivitet och ökar kundnöjdheten genom att hantera monotona uppgifter och underlätta smidigare drift. Inom finanssektorn används AI för att förutse riskhanteringsstrategier och aktieprestationer samt effektivisera redovisningsprocesser genom att automatisera uppgifter, upptäcka bedrägerier och tolka skatteregler.

Hur används generativ AI i förvaltning?
Trots framstegen inom andra branscher är forskningen om hur tekniken kan användas inom fastighetssektorn fortfarande i sin linda. Det är avgörande att fastighetsförvaltare håller jämna steg med dessa tekniska framsteg för att inte hamna efter.

Nyligen publicerade studier tyder på att generativ AI potentiellt kan användas för att utföra fastighetsspecifika uppgifter, såsom att identifiera och värdera investeringsmöjligheter, ta fram konkurrenskraftiga byggnadsritningar och inredningsförslag, generera marknadsföringsmaterial samt underlätta kommunikation med kunder och hyresgäster. KTH-studien syftar till att öka förståelsen för hur fastighetsförvaltare praktiskt använder generativ AI.

Följ länken nedan (eller skanna QR-koden) och bidra till forskning och utveckling av fastighetsbranschen! Delta i undersökning nu, eftersom enkäten stängs inom kort (sista svarsdag är 25 april).

Enkäten: https://www.surveymonkey.com/r/generativ_ai_inom_fastighetsforvaltning



Om två veckor börjar forskarna sin analys. Studiens resultat kommer att presenteras i en masteruppsats från KTH och sammanfattningen av resultaten kommer även publiceras på Förvaltarforum.

Text: Agnieszka Zalejska Jonsson, KTH universitetslektor och Emil Teimert, KTH

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev










Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega