Vilka produkter är egentligen bäst att återbruka ur ett klimatperspektiv? Frågan är vad som ger störst effekt för att nå uppsatta mål och minska klimatutsläppen, jämfört med att använda nyproducerade varor. Återbruksexperten från CCBuild svarar.
Det finns stor kunskap kring vilka byggvaror som är bäst att återbruka för störst klimateffekt. Särskilt kan tre produktgrupper lyftas fram:
Första gruppen utgörs av produkter med höga klimatutsläpp vid utvinning och tillverkning. Det är exempelvis produkter som innehåller mycket metall, plast och elektronik – såsom ståldörrar och armatur. Eftersom dessa produkter har omfattande klimatpåverkan under produktskedet, finns det stora vinster att förlänga användningstiden istället för att ersätta med nyproducerade varor.
Den andra gruppen är tunga produkter som förekommer i stora volymer eller med betydande vikt. Genom beräkningar av byggnaders klimatpåverkan vet vi att betong är ett av de material som står för störst andel av klimatpåverkan vid uppförande av en byggnad, och är därför en viktig del av denna grupp. Ett annat exempel är tegel.
Den tredje gruppen består av produkter med stort flöde som ofta byts ut långt innan den tekniska livslängden passerat, exempelvis i samband med ombyggnationer, renoveringar och lokalanpassningar. Exempel på produktkategorier är möbler, dörrar, glaspartier, undertak och golv – men även en hel del andra produkttyper!
Genom att fokusera på dessa tre grupper kan man uppnå betydande miljöfördelar såsom minskade utsläpp, minskat uttag av primära naturresurser och minskade avfallsmängder. Ta del av rapporten ”Klimateffekter av återbrukade produkter och möbler” och annat kunskapsmaterial här på CCBuilds publika kunskapsbank för mer fördjupning kring ämnet.
Bäst är det som blir av
Svaret på den egentliga frågan om ”vilket återbruk som är bäst?” kan dock även besvaras på ett helt annat sätt: det bästa återbruket är det som blir av! Kanske är det inte alltid rätt att satsa på det återbruk som ger störst klimatnytta, utan helt enkelt satsa på det återbruk som är mest genomförbart. En vägledning för prioritering är att även väga in det praktiska perspektivet.
Några tips på hur man kommer igång med återbruksarbete:
- Tänk inte allt eller inget – det är sällan som projekt lämpar sig för 100 % återbruksgrad. Börja i liten skala och satsa på det som faktiskt är görbart i just ert bestånd och projekt. Att återbruka betongkonstruktioner är ett betydligt större åtagande och mer komplext än att satsa på de ”lågt hängande frukterna” som exempelvis interiöra byggprodukter eller marksten för utemiljö. Det kan dock vara lika värdefullt över tid att satsa på det ”enklare” återbruket med hänsyn till den samlade klimatnyttan. Varje inventering bygger kunskap som går att applicera i nästa projekt. Analysera era återbruksinventeringar, utvärdera klimatbesparingspotentialen och se vilka produkter som har stor klimatnytta. Det kan vara lämpligt att både satsa på sådant som är enkelt att genomföra och även lägga extra fokus på sådant som ger störst klimatnytta.
- Återbruket rymmer många delar och fler möjligheter än många tror. Det kan både handla om att förlänga användningstiden på befintlig plats genom bevarande, vilket kan kräva underhåll, service, utbyte av delar och annan rekonditionering. Återbruk kan också ske på annan plats, vilket innebär att varorna måste synliggöras så att de enkelt kan hittas av nästa användare. Inventera för återbruk och skapa er interna produktbank, och se till att ha rutiner som gör att ni i första hand söker bland befintliga varor före nyinköp.
- Använd de stöd och verktyg som finns och var ute i god tid när du letar återbrukbara varor! Hur ser era inköpsrutiner ut, utvärderas alltid möjlighet till återbruk före nyinköp? Tipset ”tänk inte allt eller inget” gäller även vid inköp, finns inte tillräckliga mängder av återbrukade produkter kan det vara en väg framåt att komplettera återbruk med nyinköp.
- Ta hjälp av proffsen! Det finns experter på återbruk och specialister inom olika produktkategorier. Använd stöd från andra aktörer i branschen, inklusive materialleverantörer som specialiserar sig på rekonditionering av specifika produktkategorier. Dra nytta av deras expertis i era processer. Dessutom finns det många nätverk och initiativ där erfarenhetsutbyte sker, var inte rädd för att fråga och ta lärdom av de som kommit långt.
- Hämta gärna inspiration och hitta kontakter till aktörer som arbetar praktiskt med återbruk både i specifika projekt och förvaltning. På kunskapsbanken finns det över 160 referensprojekt att inspireras av, ta en titt där för att hitta inspiration och kontakter till andra i branschen.
Lycka till med återbruket och tveka inte att höra av er vid frågor!
Armin Taheri,
expert klimatberäkningar och återbruk på CCBuild – Centrum för cirkulärt byggande.