L&T byter ut hela fordonsflottan till elbilar

Nyligen åkte 50 vita skåpbilar i karavan längs E4:an och de gick alla på 100 % el. Serviceföretaget L&T lanserade på så vis sitt beslut att byta ut alla servicefordon till elbilar inom fem år – för klimatets skull.

– För att uppfylla våra krav och mål att reducera vårt CO2-avtryck med 50 % till 2030 byter vi nu ut hela vår fordonsflotta till elbilar, berättar L&T:s vd Erik Sundström.

De 50 nya bilarna som nu fördelas till servicepersonalen som tjänstefordon, samt drygt 50 förmånsbilar som under senaste året införskaffats innebär att 20 % av företagets fordonsflotta på 500 bilar nu är elektrifierad. Målsättningen är att alla servicebilar inom företaget ska vara eldrivna inom fem år.

Individuell laddpalett
En laddpalett har skräddarsytts för varje enskild förare utifrån dennes förutsättningar. Laddpaletten baseras på förarens vardag, laddgeografi, laddpunkters hastighet med mera så att föraren enklare skall kunna behålla kundfokus och på effektivt sätt utföra sina åtaganden.

– Våra förare kör igenomsnitt 8 mil per dag. Vi har försökt förebygga alla hinder och utbildat våra förare så de känner sig trygga med att hantera sin laddbil. Som förare ska du inte vara orolig för att bilen inte har tillräcklig räckvidd säger Mikael Viik, inköpschef på L&T.

Hjälper kunderna att skaffa laddplats
Laddpaletten visar var det är lämpligt för föraren att ladda. En del har så kallad hemgaragering, då de utgår från hemmet för sina dagliga uppdrag. Har man möjlighet till laddplats där, har L&T underlättat installationen. I andra fall kan föraren hitta en lämplig laddplats via sin laddpalett. Det kan vara vid det operativa kontoret i Sköndal, där det finns 25 laddpunkter installerade, vid lunchstället eller längs vägen på en bensinmack.

– Vi hjälper även till att bygga ut laddplatser hos våra kunder så personalen kan ladda när de är hos dem. Kunden behöver bara säga ”Ja”, så hjälper vi till med hela processen att skaffa laddpunkter, säger Mikael Viik.

Laddplatser från Malmö till Hudiksvall
I sin satsning på elbilar har man tagit hjälp av olika partners. Bland annat OKQ8 som har insett att det fossila bränslets tid snart är uträknat och de satsar nu på att installera supersnabbladdare på ett stort antal av sina bemannade mackar. De ingår även i ett laddnätverk, med bland andra Ica och McDonalds. I en gemensam app för nätverket är 1 200 laddplatser utmarkerade, över stora delar av Sverige.

– De 50 bilar som ingår i L&T:s flotta kommer att placeras ut runt om i landet, från Malmö till Hudiksvall. Däremot inte längre norrut i etapp ett eftersom infrastrukturen inte är tillräckligt utbyggd med laddplatser högre upp i landet i dagsläget, säger Mikael Viik.

Med elbilar minskar även buller
L&T:s initiativ till total elbilsflotta uppmärksammas också av Stockholms stads, miljö- och klimatborgarråd Katarina Luhr:

– Satsning på elbilar minskar inte bara klimatutsläppen utan också buller i staden och förbättrar luftkvalitet. Klimatmål ska inte bara vara mål och siffror på papper, L&T har visat att detta är något som går att göra i verkligheten! Jag är glad att det finns spetsiga företag som driver klimatarbetet framåt.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Elbilsladdning

För 8 år sedan: Färre än 100 eldrivna bilar var registrerade i Sverige
Idag: 250 000 registrerade laddbara fordon
Prognos för 2030: 2,5 miljon registrerade eldrivna bilar i Sverige
Källa: Leif Klasson, Elektroskandia

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega