Barkarbys Centrumchef: ”Mitt jobb är ett tusenbitarspussel”

Ägaren prioriterar hållbarhetsfrågor, kunderna vill ha ständigt nya upplevelser och hyresgästerna vill hålla nere kostnaderna. Möt den nya centrumchefen för Stockholm Quality Outlet, Frida Torbiörnsson, som liknar sitt uppdrag med att lägga pussel.

– Mycket av mitt uppdrag handlar om att ta hand om potentiella hyresgäster som hör av sig. Vad önskar de sig, vad har vi tillgängligt? Men också att hantera befintliga hyresgäster som vill utveckla eller renovera sin butik. Vissa vill ha större yta, andra vill ha mindre. Det är som ett stort pussel.

Frida Torbiörnsson är sedan första maj ny centrumchef för Stockholm Quality Outlet och Barkarby handelsplats, två kommersiella fastigheter i Barkarby handelsområde. Hennes uppdrag: att förvalta och vidareutveckla drygt 35 000 kvadratmeter kommersiell lokalyta i en expansiv del av Storstockholm.

– För mig som ny centrumchef handlar det först och främst om att lära mig jobbet. Jag har ambitioner och visioner men de måste löpa i dialog med fastighetsägaren, säger Frida Torbiörnsson.

Rekordår 2022 och 2023 kan överträffa det
Den nya centrumchefen kommer på flera sätt till ett väldukat bord. Efter att pandemins restriktioner lade en våt filt över fysisk handel har svenska köpcentrum och handelsområden återhämtat sig. 2022 var ett rekordår för Stockholm Quality Outlet.

– Vi har inte många vakanser och vi har ett tryck från inkommande hyresgäster. 2022 var det hittills bästa året i outletens historia. Det ser vi ut att överträffa under 2023, säger Frida Torbiörnsson.

Expansionen i Barkarby
Dessutom växer stadsdelen Barkarby i Järfälla kommun så det knakar. 14 000 nya bostäder ska stå klara om drygt tio år. Med det kommer en helt ny infrastruktur – förlängd tunnelbana, ny pendeltågsstation och så småningom trafikleden Förbifart Stockholm – som på sikt gör handelsområdet ännu mer tillgängligt för besökare.

– Expansionen här i kommunen är naturligtvis fantastiska förutsättningar för oss. Och en unik möjlighet för oss att utvecklas vidare, säger Frida Torbiörnsson.

Men också utmaningar
Den senaste tidens inflation och energipriser innebär dock en ökad ekonomisk press. För Frida Torbiörnsson blir det en viktig uppgift framöver att hålla nere de gemensamma utgifterna för exempelvis energi, avfallshantering och snöskottning.

– Det har varit tufft för många hyresgäster den senaste tiden med ökade driftskostnader och höjda indexeringar. Vi är måna om att göra vad vi kan för att ha välmående hyresgäster, säger Frida Torbiörnsson.

Savills förvaltar – Patrizia äger
Barkarby handelsområde består av olika kommersiella fastigheter och verksamheter. Konsultbolaget Savills har förvaltningsuppdraget för två av de mest välbesökta fastigheterna; Stockholm Quality Outlet, med ett 70-tal butiker på drygt 17 000 kvadratmeter, samt Barkarby handelsplats, med ett 20-tal större butikskedjor.

Savills förvaltarteam – utöver Frida består det av en teknisk förvaltare och en marknadsansvarig – arbetar i nära dialog med fastighetsägaren, den tyska kapitalförvaltaren Patrizia, som förutom de två kommersiella fastigheterna i Barkarby, också äger bostäder och kontor i Stockholm, Västerås och Malmö.

– Patrizia är mycket engagerade och utvecklingsintresserade. Men vi som förvaltare har stor möjlighet och frihet att utveckla platsen och varumärket, säger Frida Torbiörnsson.

Hållbarhet prioriterad av tyska ägaren
Hållbarhetsfrågor är högt prioriterade av ägaren, framhåller Frida Torbiörnsson. Fastigheterna, såväl outlet som handelsplats, har hållbarhetscertifierats, enligt Breeam, och på sikt ska alla hyresgäster ha gröna hyresavtal. Ägarna har också satt upp som mål att verksamheternas klimatpåverkande utsläpp senast 2045 ska vara noll.

– Vi håller just på ett investera i ett nytt styrsystem för värme och kyla, som kommer att hjälpa oss att hålla nere energianvändningen. Det kommer att gynna både klimat och ekonomi, säger Frida Torbiörnsson.

Maximerar installerad solenergieffekt
Dessutom pågår ett arbete med att installera solceller. Projekteringen har pekat ut ett antal höga, platta tak, vilket enligt Frida Torbiörnsson kommer att maximera den producerade effekten och samtidigt minimera påverkan på områdets karaktär. Barkarby handelsområde står på historisk mark – här byggdes en gång landets första flygplats, flera hus står kvar sedan 1930-talet och är idag kulturminnesmärkta.

– Vi har maximerat den installerade effekt en fastighetsägare får ha utan att klassas som energileverantör.

Förtätning ger 700 kvm mer yta
I området planeras en förtätning, som ska ge ytterligare cirka 700 kvadratmeter uthyrningsbar yta fram till 2025, berättar Frida Torbiörnsson.

– Vi har ytterligare byggrätter, men det kräver längre planering och detaljplanearbete. Det ligger cirka fem år framåt i tiden.

Annorlunda karriärväg
Frida Torbiörnsson har en delvis annorlunda bakgrund än många andra fastighetsförvaltare. Hon är utbildad företagsekonom och jobbade bland annat som projektledare och som hållbarhetskonsult innan hon 2008 ”halkade in i fastighetsbranschen” – då som centrumledare på Hallunda centrum i Botkyrka kommun. Därefter följde arbete för fastighetskonsulten Newsec med uppdrag i Väsby och Bålsta Centrum.

– Jag älskar kombinationen av att ha kontakt med både hyresgäster, fastighetsägare och olika leverantörer. Och att vara ute i verkligheten där allt möts.

Besöksupplevelsen avgörande
2019 började Frida Torbiörnsson som marknadsansvarig för Stockholm Quality Outlet. När den tyska fastighetsägaren året därpå gjorde en ny upphandling gick förvaltningsuppdraget över till Savills och då följde Frida Torbiörnsson med. Först som marknadschef, men nu flyttar hon alltså upp ett pinnhål och tar över som centrumchef, med övergripande ansvar för förvaltningen.

– Jag är tacksam över att ha bra och kompetenta människor omkring mig som gör arbetet roligt och utvecklande. I uppdraget i Barkarby vill jag spinna vidare på det som finns idag och jobba med att förstärka attraktiviteten.

– Besöksupplevelsen är helt avgörande för att få rätt förutsättningar för våra hyresgäster, för ägaren och för oss på Savills, säger Frida Torbiörnsson.

Text: Henrik Lundström
redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega